Od słodyczy ze sklepu chyba na dobre już się wypisałam. Ale to nie znaczy, że nie lubię ich jeść! 🙂 Lubię robić rodzince niespodzianki w postaci smakołyków. Czasem jest to ciasto, czasem czekoladki, czasem jakieś pyszne smarowidło. Robię je ukradkiem, na przykład przed jakimś wyjazdem, pakuję do koszyka, zabieram chrupkie pieczywko i na miejscu ich częstuję.
Mam z tego frajdę, ponieważ rodzina się cieszy, mi jest miło, no i ja jem najwięcej (przy pracy sporo wysmakowuję – taki przywilej producenta 😉 A do tego nie mam poczucia, że moje dzieci coś omija. Też jedzą krem czekoladowy, tylko bez zawartości cukru w ilości 30 procent, a dodany tłuszcz jest bardzo zdrowy.
Składniki na daktylową domową nutellę:
- szklanka niesłodzonych daktyli (najlepiej niesiarkowanych)
- pół awokado
- 3-4 łyżeczki kakao (dodaj tyle ile lubisz, dla mnie 4 łyżeczki smakują najlepiej)
Daktyle, jeśli nie są miękkie, należy je uprzednio namoczyć: zalać wrzątkiem i poczekać około 30 minut.
Następnie zmiksować awokado, po czym dodać pozostałe składniki, dokładnie zmiksować i delektować się wybornym smakiem.
Przechowywać w lodówce do około 2 dni.
Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Totalna rewelacja!! Mniam!