Co zrobić jeżeli podczas oczyszczania warzywno-owocowego najdzie Cię ochota na rosół z makaronem? Jest na to rada, możesz wtedy przygotować aromatyczny bulion warzywny. Przyprawy korzenne sprawią, że będzie rozgrzewający, a paski marchewki doskonale sprawdzą się w roli makaronu.
Przechodząc oczyszczanie warzywno-owocowe, szczególnie w pierwszych dniach możemy odczuwać zimno, wychłodzenie. Radą na to jest picie herbatek rozgrzewających, np. z dodatkiem imbiru, ale równie dobrze można zwiększyć ilość gorących rozgrzewających zup, takich jaj ten rosół warzywny.
Składniki na rozgrzewający rosół warzywny dla 1 osoby na 2 razy:
- 1 litr wody
- pół pęczka natki pietruszki
- pół korzenia pietruszki
- 2 marchewki (z czego 1 na “makaron”)
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek (ok 0,5 cm) świeżego imbiru
Przyprawy:
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki dobrej soli
- 1-2 goździki
- świeżo mielony pieprz do smaku
- dla koloru szczypta kurkumy
Rozgrzewający rosół warzywny- przygotowanie
Do zagotowanej wody wrzuć obrane i wstępnie pokrojone warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, selera, pora i imbir.
Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, goździki i gotuj przez około 20 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i zmiażdżone ząbki czosnku.
W międzyczasie przygotuj makaron z marchewek. Ja do zrobienia cienkich pasków użyłem obieraczki do warzyw, takiej jak na zdjęciu poniżej.
Gdy rosół będzie miał przyjemny warzywny smak, a warzywa będą miękkie, wyciągnij je i dopraw rosół pieprzem i ew. odrobiną kurkumy – nada rosołowi piękny złocisty kolor.
Do doprawionego rosołu wrzuć przygotowany wcześniej marchewkowy makaron i pogotuj kilka minut, aby zmiękł – gotowe!
Po wyłożeniu na talerz przystrój ulubioną zieleniną np. pietruszką.
Oczywiście warzywa wyciągnięte z rosołu warzywnego też możesz zjeść razem z rosołem – smakują wybornie! 🙂
Czosnek wyciskaj minimum 10 minut przed jego wrzuceniem do potrawy. Wyciskanie czosnku powoduje miażdżenie jago komórek i łączenie się ze sobą zwartych w nim substancji bioaktywnych (min siarki). W takcie tych 10 minut powstają z nich odporne na temperaturę prozdrowotne substancje min. izotiocyjaniany – związki mające działanie przeciwnowotworowe.
UWAGA!
Rozgrzewający rosół warzywny idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.
Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść swoje oczyszczanie warzywno-owocowe znajdziesz pod tym linkiem.
Na początku obawiałam się, że będę głodna i będzie mi słabo oraz czy wytrzymam cały program oczyszczania. Dzięki temu kursowi uzyskałam duży spadek wagi (7kg), oraz początek samoleczenia organizmu - mam plamy na skórze które zrobiły się wyraźnie jaśniejsze.
Bardzo podobała mi się przejrzysta lista zakupów, proste i szybkie przepisy, oraz zupy bez mięsa. Kurs ten z wyżej wymienionych powodów szczerze polecam, bardzo podobał mi się też stały kontakt na facebooku, wsparcie i słowa otuchy (audio).
UWAGA: Bezpłatny eBook!
“5 kluczowych zasad oczyszczania
warzywno-owocowego”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Uskuteczniłam natychmiast po przeczytaniu. Polecam wykorzystać obierki, które zostały po innych daniach. U mnie były dziś warzywa korzeniowe z piekarnika. Do rosołku użyłam obierków z pietruszki, marchewki, selera, łodygi z oskubanej pietruszki i koperku, kawałek cebuli, ząbek czosnku i przyprawy jak w przepisie. Jeśli ktoś ma dostęp, to polecam też listek świeżego lubczyku. Świetny recyklingowy rosołek 🙂