Na wiosnę chce się pomidorów. Te w sklepie jeszcze się nie nadają, ale od czego mamy przetwory pieczołowicie przygotowywane podczas późnego lata na zimę. Co roku robimy najpyszniejsze w świecie przeciery pomidorowe. Choć czasami do wiosny nie wystarczają, ponieważ jesteśmy fanami zup i sosów pomidorowych. Dlatego po skończeniu zapasów kupujemy passatę pomidorową – świetnie nadaje się do zup i sosów.
Składniki na wiosenną zupę krem pomidorową z kokosem:
- 600 ml wody
- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 mała cebula
- szczypta słodkiej papryki
- 1 cm imbiru
- 0,5 łyżeczki soli (dodaj na koniec – może nie będzie potrzebna)
- 100 ml mleka kokosowego (do smaku)
- 400 ml przecieru pomidorowego passaty
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
Kaszę opłucz i ugotuj w szklance wody (15 minut). Cebulę drobno pokrój. W garnku zagotuj 600 ml wody i włóż cebulę wraz z przyprawami. Gotuj około 5 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe, przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, zmiksuj i zagotuj.
Do miseczki wlej zupę i dodaj kaszę jaglaną. Posyp poszatkowaną bazylią.
Porcja dla 2-3 osób.
Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.
Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?
My zupy gotujemy na wodzie z naszego filtra zamontowanego na ujęciu wody bo bez tego woda jest po prostu niesmaczna.
Właśnie mam przed sobą porcję tej zupy! Smakuje bardzo dobrze, mleko kokosowe dało jej delikatny smak – to moje początki z nim i jeszcze nie wiem, co potrafi ;-).