Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową

Komosa ryżowa jest bogatym w białko i złożone węglowodany urozmaiceniem, szczególnie dla osób stosujących dietę bezglutenową. Można ją jadać na różne sposoby, na przykład jako dodatek do zupy krem z buraków czerwonych. Rewelacyjnie komponuje się z burakami. A jeśli do tego się doda…

mleko kokosowe, to doznania smakowe są na prawdę wyjątkowe!

Co ciekawe komosa ryżowa jest jednym z nielicznych produktów roślinnych zawierających wszystkie niezbędne aminokwasy (białka), dlatego zaliczamy ją do grupy “superfoods”. Występuje w różnych kolorach, biała ma najbardziej neutralny smak. Smak czerwonej i czarnej jest wyraźniejszy z dość wyraźną nutą orzechową.

Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową dla 2 osób:

  • 750 ml wody
  • 2 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 15 cm pora
  • zdrowa sól do smaku (płaska łyżeczka)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 0,5 łyżeczki macierzanki
  • po szczypcie kozieradki i kurkumy
  • ząbek czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 50 ml mleka kokosowego (do smaku)
  • 6 łyżek komosy ryżowej + 200 ml wody

Komosę ugotuj osobno. Na początek wypłucz ją na pod bieżącą wodą. Gotuj na małym ogniu 10 minut od zagotowania. Następnie wyłącz gaz i przykryj garnek ścierką na 10 minut, aby komosa „doszła”.

Warzywa pokrój na małe kawałki i wrzuć wszystko na wrzątek (oprócz czosnku i cytryny i oleju). Gotuj 15 minut, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek czosnek oraz olej i zmiksuj na gładki krem.

Dodaj cytrynę i nałóż na talerz. Komosę  i mleko kokosowe dodaj już na talerzu.

Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową
Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową

UWAGA!

Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Dzięki odbyciu tego kursu moja skóra jest ładniejsza, mam lepsze samopoczucie i spokojniejszy sen. Wyostrzyły mi się również kubki smakowe 😉 W kursie najbardziej podobał mi się profesjonalizm z jakim był prowadzony. Wszystko było idealnie zaplanowane – to najprzyjemniejszy detoks w jakim do tej pory brałam udział. Kurs ten jest warty uwagi zwłaszcza dla ludzi którzy są zapracowani i nie mają czasu aby sami układać swoją dietę. Jest smaczny, zdrowy i prosty.

Agnieszka Trafas

Dlaczego warto jeść buraki czerwone?

Buraki czerwone są szczególnie cennym warzywem z uwagi na dużą zawartość betacjanów, które działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo. Betanina to naturalny barwnik, dzięki któremu buraki uzyskują piękną burgrundową barwę, betaina jest przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, które są przyczyną powstawania przewlekłych stanów zapalnych prowadzących do chorób przewlekłych. W swoim składzie mają całe spektrum witamin: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz minerałów: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt. Dodatkowo buraki czerwone są bogatym źródłem kwasu foliowego, porcja 100 gr zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania. 

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
 

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wzmacnia cały organizm, wspomaga system odpornościowy, pobudza i rozgrzewa, ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia nerki, chroni wątrobę, oczyszcza szczególnie jelito grube z toksyn. Zawarty w niej błonnik obniża poziom glukozy we krwi, przeciwdziała zaparciom. Komosa jest źródłem witamin A i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, zawiera składniki mineralne, jak żelazo, potas, sód, cynk, fosfor, wapń (wapnia ma więcej niż mleko krowie). Może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3. Ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Sprzyja budowaniu mięśni. 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową
Opublikowany w