Chodził za mną tuńczyk – jak to zabawnie brzmi: chodził. Ale co tam, tak mówię, gdy mam na coś od dłuższego czasu ochotę. A że ostatnio chodził też za mną szpinak, to wyszło mi pyszne danie. Tak…, chodziło, chodziło, aż wyszło 😉
Składniki na stek tuńczyka na szpinaku z orzechami dla 2 osób:
- stek z tuńczyka (ile uważasz)
- co najmniej 200 g szpinaku świeżego (mrożony również może być)
- 2 łyżki migdałów
- 0,5 łyżeczki dobrej soli do szpinaku
- sól i pieprz do oprószenia tuńczyka
- 1 ząbek czosnku
Tuńczyka umyj, osusz, posól po 2 szczypty na stronę i po szczypcie pieprzu na stronę. Migdały zmiel lub drobno posiekaj.
Do rondla daj posiekane/zmielone migdały i 2 łyżki wody, aby się nie przysmażyły. Zamieszaj i dodaj szpinak oraz sól. Gdy będzie widać, że się zagotowało, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj, wyłącz gaz i niech czeka na rybę.
Rybę obsmaż na grillowej patelni po 2 minuty na każdą ze stron (ja przykryłam pokrywką). Po obsmażeniu tuńczyka wyłóż szpinak na talerz, tuńczyka na szpinak i dodaj ulubioną sałatę.
Smacznego 🙂
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Your browser does not support iframes.
dzis robie :))