Na sałatki zawsze jest dobra pora. Latem jemy je często, zimą do każdej kolacji się przyda. Ta jest taka “na bogato”, z dodatkiem fasolki szparagowej. Jest świetnym źródłem białka roślinnego.
Składniki na białkową sałatkę z fasolką szparagową i migdałami dla 2 osób:
- garść zielonej fasolki szparagowej (100 g)
- 0,5 główki sałaty lodowej
- kilka sztuk wybranych oliwek bez konserwantów
- 4 suszone pomidory z oleju
- 0,5 awokado
- 0,5 ogórka świeżego
- 0,5 czerwonej papryki
- 10 rzodkiewek
- kilka świeżych listków bazylii
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 szczypty lubczyku
- kilka migdałów
Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Wystarczy 10 minut od zagotowania, aby się nie rozpadła. Jeśli poza sezonem masz fasolkę mrożoną, gotuj tylko 5 minut.
Awokado, pomidory, sałatę, rzodkiewki i ogórka pokrój na cząstki. Migdały posiekaj nożem. Na talerz ułóż kolejno składniki, skrop sokiem z limonki, posyp solą, bazylią, pieprzem, lubczykiem i migdałami.
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz