Białkowa sałatka z fasolką szparagową i orzechami

Na sałatki zawsze jest dobra pora. Latem jemy je często, zimą do każdej kolacji się przyda. Ta jest taka “na bogato”, z dodatkiem fasolki szparagowej. Jest świetnym źródłem białka roślinnego.

Składniki na białkową sałatkę z fasolką szparagową i migdałami dla 2 osób:

  • garść zielonej fasolki szparagowej (100 g)
  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • kilka sztuk wybranych oliwek bez konserwantów
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 0,5 awokado
  • 0,5 ogórka świeżego
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 10 rzodkiewek
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 szczypty lubczyku
  • kilka migdałów

Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Wystarczy 10 minut od zagotowania, aby się nie rozpadła. Jeśli poza sezonem masz fasolkę mrożoną, gotuj tylko 5 minut.

Awokado, pomidory, sałatę, rzodkiewki i ogórka pokrój na cząstki. Migdały posiekaj nożem. Na talerz ułóż kolejno składniki, skrop sokiem z limonki, posyp solą, bazylią, pieprzem, lubczykiem i migdałami.

 

Białkowa sałatka z fasolką szparagową i orzechami
Białkowa sałatka z fasolką szparagową i orzechami
Białkowa sałatka z fasolką szparagową i orzechami
Białkowa sałatka z fasolką szparagową i orzechami

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Białkowa sałatka z fasolką szparagową i orzechami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)