Wiele osób pyta mnie jak zrobić masło klarowane, dlatego zdecydowałam, że napiszę krótką instrukcję. Takie klarowanie to naprawdę prosta sprawa. Masło klarowane przydatne jest do podsmażania.
Smażenie samo w sobie nie jest zdrowe, dlatego masła klarowanego używamy do lekkiego podsmażania. Doskonale się do tego nadaje z następujących powodów:
- jest tłuszczem nasyconym, stabilnym temperaturowo; oznacza to, że nawet po podgrzaniu nie rozpada się na niezdrowe frakcje kwasów tłuszczowych,
- ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu bez przypalania można podgrzać je do wyższej temperatury,
- kwasy tłuszczowe z masła klarowanego zaliczane są do nisko i średnio-łańcuchowych (kwas laurynowy, mirystynowy, masłowy, rumenowy). Dzięki temu są łatwo strawne i stanowią dobre źródło łatwo dostępnej energii. Nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Do ich trawienia nie jest potrzebna żółć, dlatego są lepiej tolerowane przez osoby z chorobami wątroby i dróg żółciowych.
Zatem jak ja robię masło klarowane?
Do rondla wkładam kostkę masła i podgrzewam delikatnie, aby się rozpuściło.
Stoi na bardzo małym ogniu, aby się nie gotowało, ale aby zaczęło wytrącać się białko.
Białko zbieram – choć nie jest to konieczne – dzięki temu lepiej widzę, czy już się sklarowało.
Gdy wygląda jak poniżej, przecedzam je przez gazę.
Po czym wygląda tak:
A tak będzie wyglądało, gdy ostygnie.
Piękne! 🙂
Przechowuję je w naczynku kamionkowym, zamknięte, bez dostępu światła, w lodówce. Najdłużej zdarzyło mi się dwa miesiące, bo właściwie prawie nie używamy ostatnio patelni.
Proste, prawda?
Życzę dobrej zabawy! 🙂
O tym, jak wybierać zdrowe tłuszcze, możesz poczytać w tym artykule.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Super! Nic tylko zrobić 🙂
Jak długo należy trzymać na ogniu masło po roztopieniu? Tak orientacyjnie?
Tak około 10 minut. Można to rozpoznać po tym, że przestaje być mętne.
Jutro właściwie w dniu dzisiejszym zrobię ?. Przepisy Super!!!!! zapewne każdy zagości na naszym rodzinnym stole !!!! Pozdrawiam
Witaj na naszym blogu Ela! 🙂 Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek pytania, to pisz śmiało.
a takie pytanie lepiej masło klarowane czy olej kokosowy do lekkiego podsmażania ? 🙂
Dla wegan olej kokosowy. A poza tym można je postawić na równi, ponieważ obydwa tłuszcze zawierają zdecydowaną przewagę nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie ulegają utlenianiu. Dodatkowo mają wysoką temperaturę dymienia i składają się ze średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, więc są łatwo strawne (bez konieczności użycia żółci). My używamy je zamiennie. 🙂
Bardzo dziękuję ! ps: uwielbiam Was !! :*
Zapraszamy jak najczęściej 🙂
Witam. jesteście świetni 😉 a jakie masło jest najlepsze jakie wybrać?
Witaj Kasiu 🙂 A takie najzwyklejsze Masło Ekstra 🙂
Czy tak przygotowane masło można podzielić na porcje i zamrozić?
Tak, chociaż masło klarowane można przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.