Sklejone z wyczuciem ziarna zakwaszonego ryżu, w środku kawałek łososia, świeżego ogórka i delikatny serek śmietankowy. Na talerzu został właśnie ostatni kawałek uramaka i pomimo, że żołądek daje mi wyraźnie sygnały sytości, nie mogę się powstrzymać przed jego zjedzeniem…
Uwielbiam jeść sushi – w restauracji, barze i w domu, te zrobione samodzielnie lub z najbliższymi. Robienie sushi w domu, oprócz obniżenia kosztów, jest doskonałym pomysłem na nietuzinkowe i aktywne spotkanie towarzyskie. Ryż przygotujesz wcześniej, krojenie składników i zawijanie możecie zrobić razem miło i ciekawie spędzając czas.
Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne, na dobry początek zapraszam do wysłuchania podcastu z Dominiką, która taki specjał przyrządza w domu średnio raz w tygodniu.
Z tego odcinka podcastu dowiesz się:
- Co to jest sushi i jaką ma historię?
- Jakie są rodzaje sushi?
- Czy warto wybrać się na kurs przygotowywania sushi?
- Co kupić, aby móc w domu przyrządzać sushi i ile to kosztuje?
- Jak ugotować i zaprawić ryż?
- Jak przyrządzić swoje pierwsze sushi?
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 41:10 — 56.8MB)
Śledź nas: Apple Podcasts | RSS | More
Jak możesz słuchać podcastu?
- na blogu – wszystkie podcasty z naszego bloga,
- na dowolnym odtwarzaczu mp3, pliki możesz pobrać z bloga i przegrać je na swój odtwarzacz.
- Filmiki instruktażowe – jak najwygodniej słuchać na swoim telefonie – to banalnie proste! 🙂
Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!
Oceń mój podcast – Jak zrobić sushi
Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.
-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes
Notatki do tego odcinka podcastu:
- przepis na URAMAKI z cukinią i krewetką
- przekładanie urumaków ryżem na dół – 1:08s
- kanał filmowy Więcej Niż Zdrowe Odżywianie
A czy Ty masz jakieś doświadczenia z domowym robieniem sushi?
Kolejny switny podcast. Poszlam dzisiaj do sklepu I musialam sie powstrzymywac zeby nie kupic wszystkich produktow do przyrzadzenia sushi. Biorac pod uwage obecna ilosc jedzenia w mojej lodowce byloby to nierozsadne. Na szczescie pospiech I dwie kobiety zaslaniajace dostep do pulki z nori powtrzymaly mnie. Ale nie na dlugo! Juz nie dlugo wybiore sie do lokalnego supermarketu azjatyckiego, I zaszaleje. Mam jednak pytanie,. Surowa ryba to nie jest cos na co moja polówka spojrzy z uznaniem. Wiem ze moge uzyc krewetek ktore uwielbiamy, ale jezeli mielibyscie zaproponowac taki najbezpieczniejszy przepis na sushi dla kogos kto nie jest nadzwyczajnie odwazny w probowaniu nowych dan ale rownoczenie otwarty.
Ps. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z angielskiego laptopa.
Pozdrawiam serdecznie
Dla zupełnie początkujących polecam sushi z pieczonej ryby – smakują wybornie 🙂