Czy przyszłoby Ci do głowy, że sałatka może być pełnowartościowym posiłkiem? Ogólnie sałatki wiele osób traktuje jako dodatki. A tymczasem sałatka skomponowana tak, jak w tym przepisie jest doskonałym posiłkiem.
Składniki na sałatkę z soczewicą i jajkiem dla 2. osób:
- Soczewica zielona 3 łyżki suchej
- Cebula 0,5 średniej sztuki
- Sól 2 szczypty
- Kurkuma mielona 1 szczypta
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Pieprz czarny 2 szczypty
- Jajko 2 sztuki
- Roszponka garść
- Ogórek kiszony 2 sztuki
- Papryka żółta 0,5 sztuki
- Pomidor czerwony 1 cały
- Rzodkiewka 4 sztuki
Soczewicę wypłucz, cebulę pokrój w pióra (2 łyżki pokrojonej) i ugotuj z oliwą i przyprawami w 0,5 szklanki wody (15 min).
Jajka ugotuj na twardo (6 min). Paprykę pokrój na paski, pomidora w kostkę.
Na talerzu ułóż warzywa, pokrojone na cząstki jajko, posyp szczyptą soli i ugotowaną soczewicą (może być jeszcze ciepła).
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz