Sałatka z soczewicą i jajkiem

Czy przyszłoby Ci do głowy, że sałatka może być pełnowartościowym posiłkiem? Ogólnie sałatki wiele osób traktuje jako dodatki. A tymczasem sałatka skomponowana tak, jak w tym przepisie jest doskonałym posiłkiem.

Składniki na sałatkę z soczewicą i jajkiem dla 2. osób:

  • Soczewica zielona 3 łyżki suchej
  • Cebula 0,5 średniej sztuki
  • Sól 2 szczypty
  • Kurkuma mielona 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Pieprz czarny 2 szczypty
  • Jajko 2 sztuki
  • Roszponka garść
  • Ogórek kiszony 2 sztuki
  • Papryka żółta 0,5 sztuki
  • Pomidor czerwony 1 cały
  • Rzodkiewka 4 sztuki

Soczewicę wypłucz, cebulę pokrój w pióra (2 łyżki pokrojonej) i ugotuj z oliwą i przyprawami w 0,5 szklanki wody (15 min).

Jajka ugotuj na twardo (6 min). Paprykę pokrój na paski, pomidora w kostkę.

Na talerzu ułóż warzywa, pokrojone na cząstki jajko, posyp szczyptą soli i ugotowaną soczewicą (może być jeszcze ciepła).

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.