Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

I kolejny bezglutenowy chleb. Testuję na córce, która nie lubi kaszy gryczanej. Niewiele jest rzeczy, których nie lubi… Trudno w ogóle doszukać się czegoś, czego nie lubi… Kaszy gryczanej nie lubi. Mąki gryczanej OCZYWIŚCIE również nie lubi… Ale chleb z mąką kukurydzianą lubi 😉

Składniki na chleb z mąki gryczanej na drożdżach:

  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka zdrowej soli
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka płatków amarantusa
  • 700 ml letniej wody 100 do zaczynu i 600 do ciasta

Zrób zaczyn drożdżowy: rozmieszaj drożdże w 100 ml letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki, po czym dodaj zaczyn i wodę i krótko zamieszaj. Odstaw w misce na 20 minut w ciepłe miejsce przykryte ścierką. Po tym czasie przemieszaj i przelej do foremki (2 litry) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut przykryte ścierką.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. góra/dół. Gdy będzie nagrzany wstaw foremkę z ciastem i piecz 50 minut. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyłóż na kratkę, aby odparował. Wychodzi bochenek o wadze 1,3 kg.

Zawsze związuję foremkę, aby trzymała fason 😉

Nasz eBook z 3 dniowym bezglutenowym jadłospisem!

Chleb z mąki gryczanej na drożdżach
Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Chleb z mąki gryczanej na drożdżach
Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Dlaczego warto jeść grykę?

Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgupamięćkoncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Chleb z mąki gryczanej na drożdżach
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
21star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)