Rybki, rybki – nie można bez nich żyć. Tylko sobie wyobraź: pyszny, soczysty dorszyk na talerzu pełnym zdrowej fasolki... Mmm – nic dodać, nic ująć – po prostu pycha:-)
Zaopatrz się w:
- 500 g polędwicy z dorsza
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- mąka pełnoziarnista
- jajko
- sól do smaku
Dorsza lekko posól i zamocz w roztrzepanym jajku. Obtocz w mące i usmaż na oleju. Fasolkę ugotuj na parze, świetnie nadaje się do tego również fasolka mrożona. Ja do gotowania na parze używam – sprawuje się doskonale!
Po ugotowaniu polej ją odrobiną oliwy i dodaj czosnek. Gotowe – smacznego!:-)
Porcja dla 3 osób.
Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
![](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2017/06/6_krokow_Zdrowego_Odzywiania_3d-260x300.jpg)
Bezpłatny eBook, a w nim:
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
![recipe image](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2014/11/IMG_6759_logo.jpg)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
gdzie kupuje rybę?
Gdy jadę do mamy na pomorze kupuję dorsza bałtyckiego i śledzie. A gdy mi sie skończy, to kupuję polędwicę z dorsza atlantyckiego w biedronce.