Zupy krem to świetny sposób na niejadków, którzy wybierają z talerza to, co im się nie podoba. Tutaj sprawa jest prosta. No, może tylko ten szpinak nie zachwyci niejadka, który na wszystko co zielone kręci nosem. Ale wówczas można zamiast szpinaku dać grzanki w innej, ulubionej postaci. Ważne, aby dało się coś pogryźć.
Taka zupa to i źródło likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed chorobami układu krwionośnego i rakiem i białka potrzebnego do regeneracji, i beta karotenu również do regeneracji i chlorofilu dobrego dla krwi. Samo dobro 🙂
Składniki na zupę krem z soczewicą i kokosową nutą dla 2. osób:
- soczewica czerwona 4 łyżki
- pomidory świeże lub z puszki 400 g
- papryka czerwona słodka 0,5 sztuki
- cukinia mała sztuka około 150 g
- dobra sól 4 szczypty
- kurkuma mielona 2 szczypty
- pieprz czarny 2 szczypty
- mleko kokosowe 60% 6 łyżek
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- szpinak garść
- lubczyk suszony 0,5 łyżeczki
- sezam 1 łyżka
Soczewicę opłucz. Do garnka przelej pomidory z puszki, dodaj paprykę i obraną cukinię. Gotuj z przyprawami (oprócz lubczyku), soczewicą i mlekiem kokosowym 15 minut.
Od czasu do czasu zamieszaj, a następnie wszystko zmiksuj, najlepiej blenderem kielichowym.
Dodaj oliwę, lubczyk, zamieszaj i przelej do miski. Dodaj szpinak i posyp sezamem.
Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, m.in. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. W szpinaku znajdziesz również wapń, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, C.
Zostaw komentarz