Smoothie porzeczkowe. Jako dziecko uwielbiałem zjadać porzeczki zrywając je z krzaka… wtedy były najsłodsze. Lubiłem wszystkie, białe, czarne ale najbardziej czerwone. Na początku wybierałem te największe i najciemniejsze, takie prawie bordowe…
Krzak czerwonej porzeczki podarował mi mój teść Kazimierz, lubił uprawiać ogródek działkowy. Specjalnie na tę okazję wyhodował sadzonkę z krzewu, który miał na swojej działce.
W naszym ogródku porzeczka trafiła w dobre ręce i pięknie owocuje.
Nadal, teraz już z własnymi dziećmi lubię chodzić i skubać owoce bezpośrednio z krzaczka. Jednak gdy mam poczęstować gości, to najchętniej porzeczkę proponuję w formie koktajlu. Schłodzony lodem wybornie smakuje i przynosi ulgę w upalne letnie dni.
Składniki na smoothie porzeczkowe:
- 2 szklanki owoców porzeczki czerwonej
- 1 duży banan lub dwa małe
- 1 duża łyżka miodu
- 2 listki mięty
- 1 mały jogurt naturalny
- 8 kostek lodu
Owoce należy oczyścić, umyć i schłodzić w lodówce. Do blendera kielichowego wkładamy owoce porzeczki, pociętego na kawałki banana, miód, miętę i jogurt naturalny.
O tym czym zdrowo słodzić przeczytasz w tym artykule.
Włączamy blender na maksymalne obroty i blendujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy kostki lodu i ponownie blendujemy.
Tak przygotowane smoothie podajemy w pucharkach, ozdobione owocami porzeczki i liśćmi mięty. Gotowe!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz