Na targu można jeszcze kupić dorodne cukinie, które ja wykorzystuję do robienia cukinii faszerowanej. Czasami robię farsz z mięsem (według tego przepisu), ale najczęściej robię farsz bezmięsny. Do tego podaję sos pomidorowy, który wspaniale podkreśla i uzupełnia smak potrawy.
Składniki na najlepszą cukinię faszerowaną:
- duża cukinia (37 cm długości, 32 cm w obwodzie, 1,9 kg)
- o,5 kg pieczarek
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej (możesz zamienić na ryż brązowy podgotowany przez 10 minut w wodzie)
- 0,5 kg cebuli
- papryczka
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- łyżeczka soli kamiennej
Składniki na sos pomidorowy do cukinii:
- 30 dag cebuli
- 80 dag pomidorów (może być 400 ml przecieru pomidorowego)
- łyżeczka soli kamiennej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego lub masła klarowanego
Pieczarki umyć i pokroić jakkolwiek. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę wsypać do garnka, w którym powinna być odrobina wody, aby warzywa się nie przypaliły zanim puszczą sok.
Przyprawić solą, liściem, zielem oraz papryczką i gotować około 30 minut. Dodać opłukaną wodą kaszę jaglaną i gotować jeszcze 5 minut.
W międzyczasie przygotować cukinię, czyli przeciąć na pół i wydrążyć łyżką pestki.
Gdy farsz będzie już gotowy, co oznacza, że wygotuje się prawie cała woda z warzyw, nafaszerować nim cukinię.
Cukinię należy zamknąć. Jak? Mianowicie odkroić końcówki cukinii tak, aby nie zrobić dziury i tymi końcówkami pozatykać otwory, przez które został włożony farsz. Przypiąć wykałaczkami i włożyć cukinię do żaroodpornego naczynia z pokrywą.
Piec przykrytą około 1,5 godziny.
Podczas pieczenia zrobić sos. Cebulę pokroić w półtalarki i włożyć do garnka na rozgrzany tłuszcz. Chwilę podsmażać i dodać pomidory obrane ze skórki oraz przyprawy. Gotować około 30 minut co jakiś czas mieszając.
Po upieczeniu cukinię pokroić w plastry, poukładać na talerzach, polać sosem i smacznego.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Zostaw komentarz