Indie to kraj wielu kolorów, dźwięków, smaków i zapachów. Jednak dla mnie Indie to przede wszystkim kraj kojarzony z sędziwymi długobrodymi mędrcami, których długowieczność u niejednego Europejczyka budzi podziw i szacunek. Czy swoje zdrowie zawdzięczają jakiejś tajemnej wiedzy, czy też może są to zasady zdrowego odżywiania, które może przyswoić sobie każdy z nas?
Zapraszam Cię do wysłuchania rozmowy z Moniką Ptak, pasjonatką holistycznego podejścia do zdrowego trybu życia, autorką książki Ajurweda medycyna indyjska.
Z tego odcinka podcastu dowiesz się:
- Czym jest Ajurweda.
- Na czym polega ajurwedyjska profilaktyka.
- Co to jest holistyczne podejście do zdrowia i leczenia.
- Jak pozyskiwać zdrową żywność.
- Co to są vata, pitta i kara – trzy dosze w Ajurwedzie.
- Dlaczego dobrze jest poznać „swoją doszę”.
- Co to są uniwersalne zasady zdrowego stylu życia.
- Jakich połączeń pokarmowych unikać.
- Jak przyprawy pomagają w lepszym trawieniu pokarmu.
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 52:13 — 48.1MB)
Śledź nas: Apple Podcasts | RSS | More
Transkrypt podcastu Ajurweda – tajemnica długowieczności indyjskich mędrców
Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu
Jak możesz słuchać podcastu?
- na blogu – wszystkie podcasty z naszego bloga,
- na dowolnym odtwarzaczu mp3, pliki możesz pobrać z bloga i przegrać je na swój odtwarzacz.
- Filmiki instruktażowe – jak najwygodniej słuchać na swoim telefonie – to banalnie proste! 🙂
Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!
Oceń mój podcast – Ajurweda, tajemnica długowieczności
Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.
-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes
Notatki do tego odcinka podcastu:
- Ajurweda dla zdrowia – blog prowadzony przez Monikę Ptak
- Książka Ajurweda dla zdrowia napisana przez Monikę Ptak
- Spisana treść tego podcastu, kliknij tutaj.
UWAGA: Jeżeli zdecydujesz się na zakup książki korzystając z linka umieszczonego w notatkach, ja otrzymam prowizję od sklepu za polecenie tej książki. Dla Ciebie nie wiąże się to z żadnym dodatkowym kosztem.
Jeżeli się zdecydujesz na taki zakup to serdecznie Ci z to dziękuję 🙂
Ciekawa jestem odnośnie łączenia pokarmów – czy owoce przetworzone, czyli domowe dżemy, konfitury (bez cukru) też należy jadać osobno, czy można na przykład łączyć je z węglowodanami 🙂
Od razu bez ogródek napiszę, że ja często takie połączenie stosuję. Większość moich ulubionych śniadań bazuje na połączeniu pełnoziarnistych kasz, ziaren z owocami świeżymi (w sezonie) lub przetworzonymi domowymi sposobami zimą. Takie połączenia zalecane jest w diecie rozdzielnej opisywanej przez Dr Williama Howarda Haya.
No właśnie ja też uwielbiam połączenie owoców z węglowodanami i praktycznie co dzień je stosuję 😉 Dobrze wiedzieć, że ktoś takie połączenie poleca 🙂