Podczas niedzieli, jeśli akurat nigdzie nie wyjeżdżamy lubimy sobie połechtać podniebienia jakimś smakołykiem. Czasem jest to owocowy sorbet, czasem ciasto jaglane, ale najpyszniejszy dla mnie jest aksamitny krem z użyciem awokado. Mówiąc szczerze, to nie tylko podczas niedzieli sobie na niego pozwalamy.
Jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu. Nie potrzeba go specjalnie planować, tylko zajrzeć do lodówki po czekające w niej miękkie awokado. Na lokalnym targu kupuję je w bardzo dobrej cenie.
Z takim kremem wspaniale komponują się truskawki, wiśnie, maliny, czarne porzeczki, granaty, kiwi. Do wyboru do koloru. Całym rokiem można raczyć się takim pysznym smakołykiem.
Składniki na aksamitny krem z awokado dla 2 osób:
- 2 awokado
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka ziarenek z laski wanilii
- dowolna ilość ulubionych owoców sezonowych
Wszystkie składniki oprócz owoców zmiksować i podawać z owocami. Smacznego 🙂
Przez Azteków nazwane “masłem boga” – nie przypadkowo, zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Awokado zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, B kompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Zostaw komentarz