Przy okazji publikowania przepisu na bakłażan faszerowany, pisałam o dobrym wpływie tego warzywa na nasz organizm (przepis znajdziesz tu). Można go spożywać na wiele ciekawych sposobów, ale tym razem szybka przekąska bez mięsa: bakłażan w towarzystwie cukinii z jogurtem naturalnym.
Składniki na bakłażan po arabsku:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- sól himalajska
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 6 listków roztartej mięty suszonej
- masło klarowane do podsmażenia
Warzywa pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, posyp solą i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie wypłucz w wodzie i osusz czystą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, miętą i szczyptą soli himalajskiej.
Warzywa delikatnie podsmaż na maśle klarowanym. Przełóż na talerz, polej sosem i smacznego 🙂
Porcja dla 4 osób.
Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi. Dobrze, aby raz w tygodniu znalazł się w Twoim menu. Kobiety w ciąży powinny spożywać bakłażany sporadycznie.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Ciekawy i smaczny przepis, zarowno Sam, jak I jako dodatek do np. dania mięsnego 😉
PS W opisie bakłażana pojawił się błąd- ,,dobry” cholesterol, czyli HDL (HIGH density lipoprotein) ma wysoką gęstość 😉