Dlaczego należy spożywać błonnik? Błonnik to jeden ze składników pożywienia, który musi się znaleźć w Twoim jadłospisie. Jest niestrawialny, ponieważ jest odporny na działanie enzymów znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Regulując proces trawienia, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jest ważnym elementem zdrowego odżywiania.
Dla niecierpliwych, w skrócie. Dlaczego należy spożywać błonnik?
- Błonnik wspomaga ogólną odporność organizmu.
- Wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłużej.
- Bierze udział w profilaktyce schorzeń takich, jak miażdżyca, otyłość, cukrzyca, kamica żółciowa.
- Brak błonnika może być przyczyną zaparć, zapalenia wyrostka robaczkowego, polipów lub nowotworów jelita grubego.
- Pomaga pozbyć się złego cholesterolu z organizmu.
- Reguluje poziom glukozy we krwi.
- Źródłem błonnika są warzywa, owoce, ziarna zbóż.
Jeśli chcesz znać więcej szczegółów, zapraszam do przeczytania całego artykułu.
Dlaczego należy spożywać błonnik
Dobroczynne działanie błonnika w Twój organizm nie podlega wątpliwości. Mimo, że błonnik sam w sobie nie dostarcza Ci żadnych odżywczych składników, jego działanie ma nieoceniony wpływ na zdrowe odżywianie i funkcjonowanie Twojego organizmu. Właściwie do czego jest Ci potrzebny?
Błonnik wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych, dzięki czemu zyskujesz ogólną odporność organizmu, tak jak byś zażywał prebiotyki, które są substancjami stymulującymi układ odpornościowy.
Chłonąc wodę, błonnik wypełnia żołądek, dzięki czemu dłużej jesteś syty, w porównaniu z jedzeniem pozbawionym błonnika. Przechodząc przez jelita masy kałowe wchłaniają wodę, zwiększają swą objętość, rozrzedzają się, co w efekcie przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.
Co ważne błonnik bierze udział w profilaktyce takich schorzeń, jak miażdżyca, otyłość, cukrzyca, kamica żółciowa. Pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe (których wątroba używa do produkcji cholesterolu), metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze.
Niedostateczna ilość spożywanego błonnika powoduje częste zaparcia, przez co może być przyczyną żylaków odbytu, zapalenia wyrostka robaczkowego, polipów lub nowotworów jelita grubego. Błonnik w jelitach wspiera rozwój korzystnych bakterii wspomagających przyswajanie składników odżywczych i wytwarzanie kwasów jelitowych odpowiedzialnych za odporność na nowotwór.
Błonnik wiąże cholesterol dostarczany z pożywieniem i zmniejsza jego wchłanianie oraz zwiększa wydalanie z kałem, usuwa kwasy żółciowe niezbędne do syntezy cholesterolu w wątrobie. Pewne odmiany błonnika różnią się między sobą. I tak otręby pszenne mają nieznaczne oddziaływanie na poziom cholesterolu, natomiast pektyna zawarta w jabłkach, czereśniach, marchwi i innych roślinach, usuwa cholesterol z układu pokarmowego. Owies ma podobne działanie.
Poprzez opóźnienie rozkładu węglowodanów, reguluje stężenie glukozy we krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny, dzięki czemu poziom cukru we krwi nie waha się, a co za tym idzie – nie dopada Cię nagły głód czy apetyt na słodycze.
Błonnik jest ważnym elementem zdrowego odżywiania.
Zastanawiasz, gdzie tak dokładnie szukać błonnika?
Bogatymi w błonnik produktami są:
Produkty zbożowe
– mąka pełnoziarnista i jej przetwory: pieczywo razowe, żytnie mieszane, graham, pieczywo chrupkie;
– grube kasze jęczmienna i gryczana, ryż brązowy;
– płatki zbożowe pszenne, owsiane, kukurydziane, żytnie;
– otręby pszenne, żytnie, owsiane;
Warzywa
– wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką;
najbardziej bogate w błonnik są:
– nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, groszek zielony, soczewica, bób;
– kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselka;
– korzeniowe: buraki, marchew, brukiew, ziemniaki w mundurkach, seler, korzeń pietruszki, chrzan, czosnek;
– kalafior, rzepa, kalarepa, borowiki suszone, fasolka szparagowa, soja.
Owoce
– wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami;
najbardziej bogate w błonnik są:
– drobnopestkowe: jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest, czarne jagody;
– śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele;
– owoce suszone: śliwki, figi, morele, wiórki kokosowe, sezam, brzoskwinie;
– orzechy.
Błonnika nie ma niestety m.in. w pysznych rybach, w mięsie, mleku, jajach, maśle, olejach.
Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
A może Ty masz jeszcze jakieś wartościowe informacje dotyczące błonnika? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Błonnik, błonnik, błonnik i to witalny to najlepszy sposób na zdrowie. To dzięki niemu nie mam zaparć ani problemów trawiennych, a dla mojego taty spadł cholesterol. Super, że natura tak o nas dba i daje nam takie ziarenka, które cudownie moga nam pomóc utrzymać zdrowie.
Błonnik to faktycznie cudowny “wynalazek” natury, chociaż ja zdecydowanie wolę i polecam zażywanie go w naturalnej postaci. Świerze warzywa i owoce w przeciwieństwie do suplementów posiadają go w naturalnej postaci, wraz z całą gamą innych cennych związków mineralnych.
Taka kombinacja nie istnieje i nie będzie istniała (do tej pory odkryto znikomą część związków mineralnych zawartych w roślinach) w żadnym suplemencie.
Podrawiam 🙂