Brokułowe pesto

Brokułowe pesto? Prawie każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem wie, że brokuły są bardzo zdrowe. Zawierają wiele minerałów, witamin i fito-składników, można je jeść na surowo lub ugotowane, najlepiej na parze. Jednak nie każdy wie, że przyrządzone w pewien szczególny sposób nabierają dodatkowych właściwości prozdrowotnych – obniżają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Dotyczy to nie tylko brokułów lecz każdego warzywa krzyżowego. Ich nazwa (warzywa krzyżowe) bierze się od kształtu płatków ich kwiatów – tworzą charakterystyczny krzyż. Co takiego trzeba zrobić, aby to zdrowe warzywo przekształcić w żywność funkcjonalną, produkt spożywczy, który oprócz tego, że odżywia nasze ciało ma udokumentowane działanie przeciwnowotworowe?

Zanim odpowiem na to pytanie napiszę dlaczego warzywa krzyżowe są żywnością funkcjonalną, mającą ogromne właściwości prozdrowotne. Warzywa krzyżowe (np. brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, rzodkiewka, jarmuż) w swoim składzie zawierają siarkę, nadającą im charakterystyczny gorzko ostry smak.

Gdy ściany komórek warzyw krzyżowych ulegają miażdżeniu (krojenie, mielenie, drobne gryzienie), zachodzi reakcja chemiczna zamieniająca siarkę w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym.

Dlatego właśnie, aby umożliwić w warzywach krzyżowych powstanie izotiocyjanów  (ITC) przed spożyciem należy je drobno posiekać, pokroić lub po prostu zmiksować. Dzięki temu z ich komórek zostaną uwolnione związki siarki, które po kilkunastu minutach (tyle należy minimalnie odczekać przed spożyciem) zamienią się w lecznicze izocyjaniany (ITC)

Brokułowe pesto
Brokułowe pesto

I tu dochodzimy do dzisiejszego przepisu na brokułowe pesto. Klasyczne, najbardziej popularne pesto robi się ze świeżej bazylii, oleju i orzechów piniowych lub włoskich. Ja chciałem jednak połączyć przyjemne z bardzo zdrowym i zrobić smaczne pesto, które będzie miało właściwości prozdrowotne.

Dlatego zdecydowałem się na zrobienie pesto z dodatkiem zmiksowanego brokuła.

Nasz eBook z jadłospisem dzięki któremu wprowadzisz do diety więcej produktów roślinnych!

Składniki na brokułowe pesto:

  • 1 brokuł ok 0,5 kg
  • pęczek świeżej bazylii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki zdrowej soli

Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego. Miksuj około 2 minuty. Jeżeli jest zbyt suche dodaj wody lub oliwy. Miksowanie trzeba kilkakrotnie przerywać, aby zgarniać nierozdrobnione fragmenty warzyw ze ścianek blendera. Lub jeśli masz dobry blender przerwij raz aby przegarnąć składniki i miksuj jeszcze około 30 sekund.

My do miksowania używamy tego blendera, sprawuje się doskonale.

Podawaj z makaronem pełnoziarnistym, jako dodatek do surówki, na kanapce albo zawinięte w naleśnikach lub pełnoziarnistej tortilli.

Brokułowe pesto
Brokułowe pesto
Brokułowe pesto
Brokułowe pesto
Brokułowe pesto
Brokułowe pesto
Brokułowe pesto
Brokułowe pesto

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Brokułowe pesto
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)