Dorsz w galarecie

Rybka pod każdą postacią jest smaczna. My bardzo lubimy w galarecie. Można zrobić ją dzień przed świętami i podczas świąt delektować się jej smakiem. Nie siedzimy przez święta przed stołem, ale w kuchni też nie urzędujemy, dlatego wiele potraw czeka w lodówce.

Do ryby używam żelatyny ekologicznej. Można również użyć agar-agar, ale my najbardziej lubimy z żelatyną.

Składniki na dorsza w galarecie:

  • 0,5 kg dorsza bałtyckiego
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 20 cm pora
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 10 listków lubczyku lub pół łyżeczki rozdrobnionego

Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie

Zagotować litr wody, włożyć warzywa z przyprawami i gotować 15 minut.

Dorsza pokrojonego na około 5 centymetrowe kawałki ułożyć na warzywach, delikatnie zagotować i gotować  15 minut. Bardzo ostrożnie aby nie buzowało, a raczej – jak to moja mama mówi – tylko mrugało.

Po tym czasie wyłączyć gaz, odlać niecałą szklankę płynu, zaś rybę z wywarem pozostawić do przestygnięcia. W szklance z płynem rozrobić żelatynę.

Gdy wywar z rybą przestygnie, wyjąć rybę i poukładać ją w salaterkach razem z, na przykład, marchewką pokrojoną w talarki, natką pietruszki. Można również dodać kilka ziaren groszku.

Resztę płynu przecedzić przez gazę, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i przelać do salaterek tak, aby wszystko było przykryte.

Odstawić do stężenia i gotowe.

Jeśli wolisz agar-agar zamiast żelatyny ekologicznej, rybę należy zrobić tak samo, tylko agar przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Nasz eBook dzięki któremu zdrowo odmienisz swoją kuchnię!

Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie
Dorsz w galarecie

Z takiej ilości wyszło mi 16 małych porcji.

Smacznego!

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Źródła informacji


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Dorsz w galarecie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)