Fasolka po bretońsku bez mięsa

Zastanawiasz się czy fasolka po bretońsku może być smaczna bez zapachu wędzonki? Pewnie, że może.

Dzięki temu, że nie ma tam mięsa i żaden ze składników nie jest podsmażany, danie to jest łagodne w smaku i lżej strawne.

Trochę się martwiłam, że 4-miesięczne niemowlę, które karmię piersią będzie miało problemy z brzuszkiem, ale nie – nic mu nie było :-). Tyle się naczytałam, że mamy karmiące powinny unikać fasoli. Widać, to bardzo indywidualna sprawa. No i kilka razy należy ją wypłukać.

Składniki na fasolkę po bretońsku bez mięsa:

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 duże liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • puszka pomidorów krojonych (lub 3 świeże bez skórki)
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 liści świeżej bazylii (możesz ją pominąć)
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej (dodasz ją na koniec)

Fasolę zostaw do namoczenia na noc. Wypłucz, wrzuć na wrzątek i po paru minutach zmień wodę na świeżą. Daj tylko tyle wody, aby zakryć fasolkę. Zawsze możesz jej dodać, jeśli będzie za mało. Mi wyszło około 3 litrów gotowego dania.

Gotuj przez godzinę, a następnie dodaj warzywa (bez pomidorów). Po 20 minutach dodaj pomidory z puszki. Po kolejnych 20 minutach wyjmij warzywa (oprócz fasoli) i zmiksuj. Nada to fasolce zawiesistą konsystencję. Zmiksowane warzywa przelej do fasolki, dodaj majeranek, bazylię i jeśli potrzeba – sól. Zagotuj i wyłącz gaz. Gotowe!

Gotując fasolę pomidory dodawaj jak najpóźniej. Dodanie ich wcześniej powoduje, że fasola dłużej się gotuje.

Nasz eBook dzięki któremu pokochasz soczewicę!

Dlaczego warto jeść fasolę?

Masz do wyboru (w skali świata) ponad 350 gatunków fasoli, różne kolory, rozmiary – dla każdego coś dobrego.

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałą na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

A może Ty masz jakiś ciekawy i zdrowy przepis na fasolę? Jeśli tak, podziel się proszę w formie komentarza pod tym wpisem.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Fasolka po bretońsku bez mięsa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)