Wyjątkowa fasolka szparagowa! Serek kozi ma swój specyficzny aromat, jedni go uwielbiają, inni ledwie tolerują – dla mnie jest tak naturalny, że prawie go nie zauważam. Michał należał do grupy ledwie tolerujących. Należał. Do czasu, aż spróbował fasolki szparagowej z kozim serem…
To bardzo proste i wydawałoby się niepozorne danie. Jednak smak ugotowanej na parze fasolki, doprawionej ziołami, prażonymi orzechami i wspominanym już serkiem kozim tworzą wyjątkowo dobraną kompozycję smakową. Danie wyszło na tyle pyszne, że nawet Michał, “umiarkowany fanatyk” serka koziego zajadał je ze smakiem 🙂
Składniki na fasolkę szparagową z kozim serem:
- 300 g fasolki szparagowej
- 80 g białego serka koziego
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garść poszatkowanych liści bazylii
Fasolkę pozbawić ogonków i gotować na parze około 15 minut.
Orzechy podprażyć i lekko rozdrobnić.
Ugotowaną fasolkę wymieszać z oliwą oraz cytryną i wyłożyć na talerz. Dodać kozi serek, bazylię, lekko przemieszać, posypać orzechami i gotowe.
Smacznego!
Są one bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych, błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy) spowalniających procesy starzenia się komórek. Regularne ich chrupanie obniża ryzyko chorób serca. Orzechy włoskie są często nazywane “pożywieniem dla mózgu” – poprawiają sprawność umysłową, pamięć i koncentrację.
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Zostaw komentarz