Jarmuż pojawia się u nas bardzo często. I na zimną przekąskę i na ciepłą kolację lub na lekki obiad.
Ta zdrowa i smaczna sałatka to kilka prostych składników, a co ważne jarmuż jest bogatym w składniki odżywcze warzywem krzyżowym. Nie więdnie jak sałata, dlatego można go zjeść również na drugi dzień.
Składniki na jarmuż z makaronem:
- 20 dag jarmużu
- pół kostki sera feta
- 4 suszone pomidory
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 20 dag makaronu pełnoziarnistego
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- sos sojowy (bez glutaminianu)
Jarmuż umyj i pozbądź się twardych łodyg. Porwij liście na małe kawałki. Pomidory i fetę pokrój w kostkę, kukurydzę z puszki wypłucz w wodzie. Makaron ugotuj al dente i wystudź. Połącz składniki, polej olejem i sosem sojowym i gotowe.
Smacznego!
A może Ty masz zdrowy przepis na podanie jarmużu? Jeśli tak, podziel się proszę w komentarzu pod tym wpisem.
Zostaw komentarz