Jedwabisty mus dyniowo-owocowy

Podczas sezonu na dynię staramy się jej zjeść jak najwięcej pod różnymi postaciami. Wprost uwielbiamy zupę dyniową na śniadania. Za to jedwabisty mus dyniowo-owocowy jest wyśmienitą propozycją na deser. Bardzo lubię go robić. Dynię piekę przy okazji pieczenia czegoś innego. Siadamy sobie wtedy z Ksawerkiem i zajadamy.

Podczas mojego ostatniego jesiennego oczyszczania warzywno-owocowego szczególnie chciało mi się owocowych smakowitości i to natchnęło mnie do wymyślenia tego deseru. Można do niego wykorzystać ulubione owoce. Jedynym ograniczeniem dla osób na oczyszczaniu jest rodzaj owoców. Mogą one użyć tylko kwaskowe jabłko, kiwi, pomarańczę, grejpfruta (jedno z nich na raz). Dla mnie mus z jabłkiem jest najsmaczniejszy.

Składniki są banalnie proste: dla 1 osoby jest to około 15 dag upieczonej dyni i jabłko.

Dynię włożyć do nagrzanego piekarnika (160 st. z termoobiegiem) i piec 20 minut. Jeśli dyni jest co najmniej dwa razy więcej, należy ją piec 30 minut. Równie dobrze można ją ugotować na parze (15 minut), choć ta z piekarnika jest smaczniejsza.

Po przestudzeniu dynię zmiksować z owocem (pyszne jest jabłko). Mus jest bardzo smaczny na ciepło.

To wszystko.

Jedwabisty mus dyniowo-owocowy
Jedwabisty mus dyniowo-owocowy

Jedwabisty mus dyniowo-owocowy
Jedwabisty mus dyniowo-owocowy

Ja mój pierwszy deser (na zdjęciu) wzbogaciłam o kiwi, ale kolejny bez niego był smaczniejszy. Kiwi jest ostre po zmiksowaniu i mus traci na jedwabistości. Ale każdy ma inny gust – warto eksperymentować.

Jedwabisty mus dyniowo-owocowy idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.

Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść swoje pierwsze oczyszczanie warzywno-owocowe znajdziesz pod tym linkiem.

Przed przystąpieniem do kursu obawiałam się czy podołam i czy wytrwam do końca. Po przejściu oczyszczania zauważyłam lekkość jelit, brak wzdęć i regularność wypróżnień. Dodatkowo zelżały mi bóle stawowo-mięśniowe.

Mam teraz lepsze samopoczucie i więcej energii. Schudłam też około 5 kg. Najbardziej mi się podobało prowadzenie przez Was tego kursu. Czułam się zaopiekowana, otrzymywałam wsparcie i zainteresowanie prowadzących i współuczestników.

Nie byłam jedną z wielu anonimowych osób, dla mnie to ważny wspierający element. Takie oczyszczanie polecam każdemu!

Anna Kowalczyk

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Jedwabisty mus dyniowo-owocowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania