Leczo warzywne – detoks Michała

Michał będzie się oczyszczał. Wybrał trzydniową kurację warzywną. Dobrze się przygotował – przywiózł całą skrzynkę różnych warzyw 🙂

W  czwartki uczestniczy w treningach i wraca późno, dlatego poprosił mnie, abym ugotowała mu cały gar potrawy na kształt leczo, bo w piątek z rana zaczyna. Musiało być bez mięsa, produktów skrobiowych i oleju, dlatego też są w nim tylko warzywa.

W tej trzydniowej diecie oczyszczającej będzie mógł jeść praktycznie wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Z owoców dozwolone są jedynie jabłka – będą stanowiły dobrą bazę do soków warzywnych uzupełniających dietę.

Na początek leczo – pełne informacje o diecie oczyszczające Michała znajdziesz tu.

Składniki na leczo warzywne – detoks Michała:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • mały seler
  • 3 cebule
  • pół główki białej kapusty
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 kg pieczarek
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
  • szczypta chilli (można pominąć)

Zagotowałam w 5-litrowym garnku około 2 litry wody. Dałam marchewki, pietruszki, seler, kapustę i cebulę i gotowałam 30 minut. Marchewki, pietruszki i seler można pokroić w krążki lub w kostkę. Ja, aby uzyskać bardziej zawiesistą potrawę, ugotowałam je w całości i zblendowałam. Kapustę i cebulę pokroiłam na cienkie paski.

Po 30 minutach warzywa (oprócz kapusty i cebuli) zmiksowałam, dodałam przecier pomidorowy i przyprawy oraz umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę. Zagotowałam i wyłączyłam gaz, aby potrawa “doszła”. Gotowe! Zajęło 40 minut ze sprzątaniem i lecza mamy na 3 dni 🙂

Najwięcej w leczo wykorzystałam pieczarek i białej kapusty ze względu na ich ważne profilaktyczne i lecznicze właściwości. A do tego pomidory z ich likopenem, o którym przeczytasz tu.

Nasz eBook z 3 dniowym oczyszczającym warzywnym jadłospisem!

Dlaczego warto jeść pieczarki i kapustę?
Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas jej miażdżenia (drobne krojenie) siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajdziesz jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.

Zimą używam przecieru pomidorowego. Latem do takiego leczo użyję około 1,5 kg pomidorów bez skóry. Gotowanie potrawy zacznę od pomidorów, a wody tam tylko jeśli będzie potrzeba. Jeżeli nie będzie potrzebne do diety oczyszczającej, dodam na koniec około 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Leczo warzywne - detoks Michała
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)