Jako, że jestem specem od łososia (statystycznie częściej go przygotowuję), dostałem zadanie asystowania córce w przygotowaniu trzeciej konkursowej potrawy. Łosoś to bardzo “wdzięczna” ryba – trzeba się mocno postarać, aby ją źle przyrządzić.
Z drugiej strony najczęstszy sposób jej podania (smażenie + cytryna) jest zbyt prosty, szukaliśmy więc jakichś inspiracji i tak padło na imbir. To naprawdę świetna przyprawa – oczywiście mam na myśli świeży korzeń. Nadaje bardzo charakterystyczny, odświeżający i rozgrzewający aromat – doskonale wzbogaciła smak naszego łososia.
Składniki na łososia z imbirem:
- 50 dkg filetu z łososia ze skórą
- 1 limonka (może być cytryna)
- 2 łyżki masła klarowanego
- kawałek świeżego imbiru (około 5 cm)
- sól himalajska i świeżo mielony pieprz
Skórę ryby oskrob z łusek, umyj w zimnej wodzie i pokrój na paski o szerokości 3-4 cm. Osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Limonkę sparz w gorącej wodzie i przekrój na połowę. Z jednej połowy wyciśnij sok na zaprawę, druga posłuży do dekoracji dania.
Imbir oskrob (najlepiej łyżeczką do herbaty), pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Przełóż do soku wyciśniętego z połówki limonki dodając pół łyżki masła klarowanego, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzej pozostałą część masła, smaż rybę po 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie polej łososia przygotowaną wcześniej zaprawę. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywą i duś przez około 5 minut.
Na koniec rybę delikatnie przełóż na półmisek i udekoruj pokrojoną limonką. Potrawa doskonale komponuje się z sałatą doprawioną oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Może Ty masz pomysł na ciekawe i zdrowe danie z łososiem? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Zostaw komentarz