Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia

Dobrze, że jest tu mak 😉 Koleżanka Tatiany poleciła nam przepis na fantastyczny makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia, który sama już wielokrotnie przygotowywała. Mnie szczególnie zainteresowało to, że nie wymaga pieczenia, jak to możliwe? Pomyślałem, ze nadchodzące święta to doskonała okazja na wypróbowanie tego przepisu.

Do jego przygotowania wykorzystuje się ugotowaną kaszę jaglaną – to główny składnik tego bezglutenowego makowca, a w roli słodzików występują bakalie i miód. Mak oczywiście też jest, a całość polana jest pyszną polewą z czarnej czekolady i orzechów włoskich 🙂

Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia
Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia

Składniki na ciasto makowca:

  • 250 g maku
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g)
  • 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym)

Składniki na polewę makowca:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • odrobina ugotowanej skórki pomarańczy

Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia – sposób wykonania

Zaczynamy od wypłukania kaszy jaglanej, na sicie letnią wodą. Następnie prażymy ją w rondlu z grubym dnem, około 5 minut, do czasu aż zacznie wydzielać dość intensywny zapach. Następnie zalewamy ją 3 szklankami gorącej wody, dodajemy zmielone wiórki kokosowe, esencję waniliową i gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie z rondla z kaszą powinna wyparować cała woda. Ugotowaną kaszę odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.

Równolegle w małej ilości wody gotujemy przez 30 minut mak. Po ugotowaniu odcedzamy go i miksujemy blenderem.

Pokrojoną w kostkę skórkę pomarańczy gotujemy dwukrotnie w małej ilości wody. Między gotowaniami wodę należy wymienić na świeżą.

Namoczone daktyle odsączamy i miksujemy w blenderze kielichowym na gładką masę. Dodajemy do nich przestygniętą lecz ciągle ciepłą kaszę jaglaną oraz tłuszcz (kokosowy lub masło klarowane). Miksujemy składniki na gładką masę.

Nasz eBook dzięki któremu zdrowo odmienisz swoją kuchnię!

W dużym naczyniu mieszamy: zmiksowaną masę z kaszy jaglanej, daktyli i tłuszczu, zmiksowany mak, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie, miód lub syrop i ugotowaną skórkę pomarańczy. Wymieszane składniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą blachę do ciasta, lub tortownicę o średnicy 25 cm i mocno dociskamy, aby uzyskać jednolitą strukturę ciasta.

Teraz czas na przygotowanie polewy dla naszego makowca.

W garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop klonowy (może też być miód, ale trochę go szkoda) i wodę. Wylewamy to równomiernie na ciasto i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i gotowaną skórką pomarańczy.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało – najlepiej na całą noc.

Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia
Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia

Makowiec – bez glutenu, cukru i pieczenia wyszedł pyszny i jestem pewien, że jeszcze nie raz zagości na naszym świątecznym stole. Jedyny jego mankament był taki, że trudno było go odkleić od  tortownicy. Ciasto było kleiste i mocno przywarło do papieru na tortownicy, trzeba go było “zeskrobywać”.

Gdy następnym razem będę robił to ciasto to na spód blachy zamiast papieru wyłożę herbatniki – na przykład zrobione według tego przepisu.

Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia
Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia
Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia
Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Makowiec bez glutenu, cukru i pieczenia
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)