Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Po powrocie od mojej ulubionej dentystki zobaczyłam truskawki w kuchni (Michał kupił), a ja po piaskowaniu zębów kolorowego jedzenia tego samego dnia jeść nie mogę. Jaki żal. Gdzie by tu je dodać? Skoro murzynek jest smaczny z truskawkami, to muffiny pełnoziarniste na pewno też będą pyszne, zjem je następnego dnia.
Składniki na muffiny pełnoziarniste:
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka lekko zmielonych płatków owsianych
- pół szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego zamiast 1 jajka
- szczypta soli kamiennej
- 4 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki cukru palmowego nierafinowanego
- 1 i pół szklanki mleka roślinnego
- 1 szklanka rozgniecionych truskawek (lub innych owoców sezonowych)
- 4 łyżki oleju kokosowego
Zarówno przy cieście Murzynek, jak i muffinkach, aby nie było zakalca należy mieszać ciasto jak najkrócej, tylko aby składniki się połączyły. Dlatego ja do naczynia najpierw daję suche składniki i je mieszam, następnie wlewam na nie mokre składniki i mieszam najkrócej jak się da.
Dosłownie kilka machnięć drewnianą łyżką. Nie używam do tego miksera, nie ma potrzeby. W formie do muffinów rozłożyłam papilotki silikonowe (których mam za mało) i papierowe.
Nałożyłam do nich ciasta prawie do pełna, posypałam płatkami owsianymi i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 25 minut i wyszły rewelacyjne. Wyszło ich 20 sztuk.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Smakowite 🙂