Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu

Jakiś czas temu zastanawiałam się z czym ciekawym robić pasty dla rodziny. Jarmuż jest pod ręką, suszona fasola zawsze na półce i zrobiłam dwie pasty. Jedna niniejsza i jedna fasolowo-buraczana. Wcześniej zrobiłam pietruszkową i jest wyśmienita. Zabraliśmy wszystkie trzy do przyjaciół i zostali poproszeni o opinię. Najbardziej smakowała im fasolowo-buraczana, następnie pietruszkowa oraz fasolowo-jarmużowa. Bardzo się cieszę, że pasty smakowały nie tyko nam 😉

Składniki na pastę kanapkową z fasoli i jarmużu:

  • pół szklanki suchej fasoli jaś
  • dwie garście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta zmielonej kozieradki
  • szczypta zmielonej czarnuszki
  • szczypta bazylii (lub 3 listki świeżej)
  • szczypta soli kamiennej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki ekologicznej cebuli suszonej
  • 1 łyżka oleju lnianego zimnotłoczonego

Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości.

Wystudzoną fasolę zmiksować blenderem ręcznym z pozostałymi składnikami. Gotowe! 🙂

Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu
Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu

Mi najbardziej smakuje na liściu cykorii, choć tak szczerze, to jest to jednorazowo około 10 liści, bo jednym się nie najadam 😉 Do tego posypuję kiełkami wyhodowanymi przez syna.

Wspaniały posiłek!

Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu
Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu

Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu
Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu

Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu
Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu

Smacznego! 🙂

Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta kanapkowa z fasoli i jarmużu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania