Pasty, pasty, pasty – lubimy. Można na przykład zjeść oliwki i zagryźć orzechami oraz cebulą, ale pasta to pasta 🙂 Oliwki zielone są dość ostre w smaku, a pod postacią tej pasty smak jest łagodny, dlatego pysznie komponuje się z chlebem gryczanym.
A że akurat jestem na Jaglanym Detoksie to tworzę nowe przepisy 🙂
Składniki na pastę z zielonych oliwek i nerkowców:
- około 170 g zielonych oliwek bez pestek (w słoiku o pojemności 330 ml jest około 170 g oliwek)
- 2 duże garście orzechów nerkowca lub migdałów
- 1 średnia cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Cebulę pokrój w krążki i podduś na oliwie z oliwek, po czym poczekaj aż ostygnie.
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, przełóż do słoika i to wszystko. Wychodzi około 450 ml pasty. Można ją przechowywać do 3. dni w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Your browser does not support iframes.
Wyglada super, na pewno sprobuje zrobic. A w jaki sposob pozbywacie sie pestek z oliwek? W jednej z transmisji o Detoksie jaglanym mowiliscie o gulaszu warzywnym. Czy ten przepis jest na blogu, bo jakos nie moge go znalezc?
A kupujemy te bez pestek. Dopisałam do przepisu 🙂 Gulasz jest w kursie, ale możesz zrobić takie leczo: https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/weganskie-leczo/
Też jest pyszne. Fasolę się pomija będąc na jaglanym detoksie.
Szczególnie ładnie wygląda, ostatnio widziałam własnie podobną pastę w magaazynie food forum i szukałam jak ja wykonać, dzięki ! 🙂