Pieczarki faszerowane soczewicą i szpinakiem

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć grzybów. Zawierają odporne na temperaturę lektyny zwiększające skuteczność układu odpornościowego. Oprócz pieczarek, boczniaków w handlu całym rokiem dostępne są też suszone grzyby leśne lub egzotyczne grzybki chińskie.

My z uwagi na łatwą dostępność najczęściej sięgamy po pieczarki. Gdy trafią się duże z okazałymi kapeluszami to aż się prosi, aby użyć ich jako smakowitej foremki do farszu na bazie soczewicy i szpinaku.

Składniki na pieczarki faszerowane soczewicą i szpinakiem dla 1. osoby:

  • 4 sztuki pieczarek do faszerowania
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki soczewicy zielonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 garści szpinak (paczka 250 g)
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 4 szczypty czarnego pieprzu
  • ulubione kiełki
  • kilka rzodkiewek
Pieczarki umyj, a nóżki odetnij i pokrój nóżki na bardzo małą kostkę. Łyżką pozbądź się blaszek z pieczarek, aby było miejsce dla farszu. Cebulę podsmaż w rondlu na tłuszczu, dodaj soczewicę, nóżki pieczarek, wodę i duś 5 minut. Dodaj szpinak i niech się chwilę poddusi aby zmiękł. Następnie pieczarki połóż na patelni, na pieczarki farsz, przykryj patelnię i duś pieczarki na małym ogniu około 15 minut. Jeśli trzeba podlej odrobiną wody. Zamiast patelni możesz użyć piekarnika: nagrzej go do 150 st. z termoobiegiem i wstaw pieczarki na 15 minut. Pieczarki wyłóż na talerz, dodaj kiełki oraz rzodkiewki.
Dlaczego warto dodać soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!

 
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania. 2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany. 3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni. 4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki. 5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz. 6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.