Kapusta kiszona jest niezwykle zdrowa i smaczna. Dobrze ją jeść na surowo, ale jednak ja bardzo lubię jeść ciepłą kapustę. Szczególnie, gdy za oknem zimno. Lubię przyjść z długiego spaceru i zjeść taką gorącą potrawę. Najchętniej przy kominku 🙂
Dlatego podczas świąt prosty bigos bezmięsny to dla nas potrawa obowiązkowa.
Bigos kojarzy się raczej z czymś ciężkim dla wątroby. I faktycznie ten, który gotuje się w Polsce od wielu lat, do najlżejszych nie należy.
Mój prosty bigos bezmięsny dla odmiany jest bardzo lekki. Zawsze właśnie taki gotuję i bez przeszkód podaję go dzieciom do jedzenia od najmłodszych lat.
Wcześniej dodawałam doń mięso, ale tym razem nie dałam i jestem zachwycona. Zamiast grzybów z lasu daję pieczarki, które niby są grzybami, ale tak nie do końca – z nimi nie ma strachu, że będą za ciężkie dla dzieci. W małych ilościach mogą je jeść nawet dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia. Ja z przezorności naszemu czternastomiesięcznemu dziecku podaję – podczas jednego posiłku – tylko 1/4 pieczarki.
Składniki na prosty bigos bezmięsny:
- 1 kg cebuli
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 kg pieczarek
- 8 kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 łyżka pieprzu
- pół kg świeżej kapusty (daję, jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna)
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, świeżą kapustę na wiórki.
Na wrzątek wrzucić pokrojone warzywa, dodać przyprawy i gotować 30 minut.
Dodać kiszoną kapustę i gotować jeszcze około 1,5 godziny. Na koniec dodać świeżo zmielone siemię lniane, zagotować i gotowe.
Smacznego!
Podczas procesu kiszenia cukry zawarte w warzywach przetwarzane są przez bakterie na kwas mlekowy – bardzo cenny probiotyk poprawiający mikroflorę jelita grubego. Dodatkowo zawierają bardzo dużo witamin i minerałów.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Też lubie weg-bigos ale dodaję jeszcze 1-2 śliwki suszone a mielony len to juz na talerz wsypuje aby nie tracić cennych mikroelementów. Albo po prostu kładę na stół jako przyprawę i każdy bierze ile ma ochotę. Len to nasz swojski super-food i bardzo nie doceniany i bardzo nie używany… bo nikt mu nie zrobił do tej pory odpowiedniej reklamy i dlatego nie ma go w “świadomości kulinarnej” gospodyń domowych. A bardzo szkoda!!!
Znam bardzo mało osób, które używają siemienia i zgadzam się z Tobą, że szkoda iż nie jest doceniany.
Dawno nie jadłam bigosu, a zwłaszcza takiego bezmięsnego, więc kiedy zobaczyłam ten przepis… po prostu musiałam go wypróbować 🙂 Przepis stanowił pewną bazę, ale ja dodałam kilka modyfikacji: por, zioła, trochę przecieru pomidorowego, oraz pominęłam świeżą kapustę (brak niestety). Efekt- rewelacja! Będę często wracać do tej potrawy. Dziękuję za inspirację 🙂
Witaj Gosiek na naszym blogu! 🙂 A jakie zioła dałaś?
Witam, zrobilam dzisiaj bigosik i jest przepyszny ! To dla mnie duza zmiana, bo do tej pory nie gotowalam wcale na swieta, wiec rodzinka zdziwiona ! Dziekuje bardzo za ten przepis i inne Wasze proste przepisy – dzieki nim powoli zaczynam regularnie gotowac 🙂 Wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie, stala czytelniczka a ostatnio tez kursantka 🙂
Tatiana a ile wody wlewasz do zagotowania warzyw i pieczarek ?
Tylko tyle, aby zakryć warzywa.