Prosty bigos bezmięsny na święta i nie tylko

Kapusta kiszona jest niezwykle zdrowa i smaczna. Dobrze ją jeść na surowo, ale jednak ja bardzo lubię jeść ciepłą kapustę. Szczególnie, gdy za oknem zimno. Lubię przyjść z długiego spaceru i zjeść taką gorącą potrawę. Najchętniej przy kominku 🙂

Dlatego podczas świąt prosty bigos bezmięsny to dla nas potrawa obowiązkowa.

Bigos kojarzy się raczej z czymś ciężkim dla wątroby. I faktycznie ten, który gotuje się w Polsce od wielu lat, do najlżejszych nie należy.

Mój prosty bigos bezmięsny dla odmiany jest bardzo lekki. Zawsze właśnie taki gotuję i bez przeszkód podaję go dzieciom do jedzenia od najmłodszych lat.

Wcześniej dodawałam doń mięso, ale tym razem nie dałam i jestem zachwycona. Zamiast grzybów z lasu daję pieczarki, które niby są grzybami, ale tak nie do końca – z nimi nie ma strachu, że będą za ciężkie dla dzieci. W małych ilościach mogą je jeść nawet dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia. Ja z przezorności naszemu czternastomiesięcznemu dziecku podaję – podczas jednego posiłku – tylko 1/4 pieczarki.

Składniki na prosty bigos bezmięsny:

  • 1 kg cebuli
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 kg pieczarek
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka pieprzu
  • pół kg świeżej kapusty (daję, jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna)
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego

Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, świeżą kapustę na wiórki.

Na wrzątek wrzucić pokrojone warzywa, dodać przyprawy i gotować 30 minut.

Dodać kiszoną kapustę i gotować jeszcze około 1,5 godziny. Na koniec dodać świeżo zmielone siemię lniane, zagotować i gotowe.

Nasz eBook - jak zakochać się w posiłkach roślinnych!

Prosty bigos bezmięsny
Prosty bigos bezmięsny

Smacznego!

Prosty bigos bezmięsny
Prosty bigos bezmięsny

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
 Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas jej miażdżenia (drobne krojenie) siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajduje się jod, dużo witaminy C, witamina E, wapń.

Podczas procesu kiszenia cukry zawarte w warzywach przetwarzane są przez bakterie na kwas mlekowy – bardzo cenny probiotyk poprawiający mikroflorę jelita grubego. Dodatkowo zawierają bardzo dużo witamin i minerałów.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Prosty bigos bezmięsny na święta i nie tylko
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)