Co powiesz na odrobinę przyjemności podczas zimnego dnia? Taka mała przyjemność to też doskonały sposób na przemarznięcie. Rozgrzeje Cię od środka i napełni pozytywnym nastawieniem.
Herbata korzenna:
- 1 litr wody
- porcja ulubionej herbaty np. rooibos
- 6-8 plasterków świeżego imbiru
- 4 plasterki pomarańczy
- 4 plasterki cytryny
- 4 laski cynamonu
- 4-6 goździków
Do zaparzonej w 1 litrowym czajniczku do podgrzewania gorącej herbaty wrzuć goździki i odstaw na kilka minut. Dodaj pokrojony w plasterki imbir, pokrojone cytrusy i laski cynamonu.
Pamiętaj, aby cytrusy przed pokrojeniem dokładnie umyć. Jeżeli nie przepadasz za goryczką skórki cytrusowej, to przed pokrojeniem je obierz.
Odstaw na podgrzewacz, aby herbata nie traciła temperatury. Przelewaj małe porcje do filiżanek i rozkoszuj się rozgrzewającym korzennym aromatem herbaty.
Rooibos – wspomaga metabolizm i układ trawienny. Wycisza i wpływa dobrze na sen.
Goździk – przyspiesza metabolizm, wspomaga pracę nerek. Rozgrzewa. Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze. Odświeża oddech.
Aromatyczna herbata zimowa na włosy i paznokcie:
- 3 szklanki wody
- herbata ze skrzypu polnego
- rooibos
- 4 plasterki pomarańczy
- 4 nasiona kardamonu (takie w łupince)
- 4 goździki
- 3 plasterki imbiru
- cynamon
- łyża miodu
Wrzącą wodą zalej herbatę w dzbanku. Po 5 minutach dodaj przyprawy (goździki i kardamon rozgnieć w moździerzu). Cynamon spowoduje, że herbata będzie lekko mętna. Dodaj plasterki imbiru. Pomarańczę dokładnie umyj, ukrój 4 plasterki o dodaj do herbaty. Wciśnij jeszcze trochę soku z pomarańczy. Na koniec daj miód (tak, straci nieco właściwości wrażliwych na temperaturę, ale zostaną te niewrażliwe).
Herbatka na oskrzela:
- 1 szklanka wody
- łyżeczka suszu z lipy lub saszetka
- kilka owoców suszonej żurawiny
- plasterek cytryny
- miód
Zagotuj wodę i wsyp tam niezbędną ilość suszu z lipy oraz żurawinę. Przykryj i odczekaj 20 minut, aby herbatka się zaparzyła. Następnie przecedź przez sitko, a w szklance, gdy herbatka będzie już odpowiednia do wypicia, dodaj cytrynę i miód.
Lipa – działa napotnie, łagodzi kaszel, ból gardła, chrypkę. Działa osłaniająco, powlekająco i zmiękczająco na błony śluzowe. Ma właściwości moczopędne, lekko rozkurczowe, pobudzające wydzielanie soków żołądkowych.
Rozgrzewający napój z kozieradki, imbiru i goździków:
- 1 szklanka wrzątku
- szczypta kozieradki
- 1 plasterek imbiru
- 2 goździki
- szczypta kardamonu
Składniki zalej wrzątkiem i odczekaj do przestudzenia. Nie pij zbyt gorącego – organizm tego nie lubi.
Owocowa herbata świetnie komponuje się z imbirem cynamonem, goździkami i kardamonem. Przyprawy te mają działanie rozgrzewające, a świeży korzeń imbiru dodatkowo łagodzi stany zapalne.
Herbatka witaminowa:
- 1 litr wody
- 4 porcje herbaty z dzikiej róży
- suszone jabłko (opcjonalnie)
- ksylitol
Herbatę i suszone jabłka zalej wrzątkiem w dzbanku. Po odczekaniu 10 minut jest gotowa do rozkoszowania się jej smakiem.
Dzika róża – działa wzmacniająco, wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, pomocna przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych.
Wyśmienita kawa zbożowa:
- 1 litr wody
- 1 cm imbiru
- szczypta ziaren kardamonu rozgniecionych w moździerzu
- 2-4 goździki rozgniecione w moździerzu
- 3 szczypty cynamonu
- 1 łyżka kawy zbożowej Kujawianki
- melasa z karobu/miód (jeśli słodzisz)
Zagotuj w garnku wodę, dodaj imbir pokrojony na cienkie plasterki, kardamon oraz goździki i cynamon. Po chwili gotowania dodaj 1 łyżkę kawy zbożowej, gotuj 3 minuty i wyłącz. Pozostaw pod przykryciem 10 minut i po tym czasie kawa będzie gotowa do przecedzenia przez sitko. Jeżeli lubisz słodkie napoje posłódź ją miodem, gdy temperatura będzie odpowiednia do picia.
Taka kawa za sprawą błonnika wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii. Inulina zawarta w cykorii, z której między innymi produkuje się zbożówkę, jest jak prebiotyk: stymuluje namnażanie dobroczynnych bakterii probiotycznych w jelitach. Wspomaga układ nerwowy, system odpornościowy. Można w niej również znaleźć witaminy z grupy B.
Jest wspaniała dla dzieci. Możesz zabrać z sobą taki napój w kubku termicznym, gdy wychodzisz z domu. Tylko sobie wyobraź: las, zima, śnieg i rozgrzewająca zbożówka w kubku.
Kardamon – wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza przemianę materii i wykazuje działanie rozkurczowe. Łagodzi niestrawności, nudności, zgagę, wzdęcia, kolki czy zaparcia. Niszczy również szkodliwe bakterie H. pylori, odpowiedzialne za wrzody żołądka. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn. Działa moczopędnie, oczyszcza drogi moczowe.
Cynamon – przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, ma właściwości antynowotworowe. Jest dobry przy przeziębieniach, wzdęciach, nudnościach.
Napój owsiano-kakaowy:
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 2-3 szklanki wody (zależy jak gesty chcesz aby był)
- 2-3 łyżeczki kakao (zależy jak mocne kakao lubisz)
- kilka ziarenek z laski wanilii
- kilka ziarenek kardamonu
- 3 goździki
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Wszystko oprócz miodu zalej wrzątkiem i odczekaj godzinę. Następnie dokładnie zmiksuj i przecedź przez sitko. Na koniec dodaj miód.
Owies – zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu. Ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Your browser does not support iframes.
Super te przepisy są, dziękuję! Korzystamy z nich i kazdy ma swój ulubiony. Fajnie że propagujesz rooibos bo jest niemal zupełnie nieznany u nas a jest bezkofeinowy co dobrze wiedzieć i tak jak piszesz świetny przed snem.