Owocowy mus do śniadania to dla mnie najlepszy śniadaniowy smakołyk. Robię go prawie codziennie. Wrzucam owoce sezonowe, miksuję i gotowe. Zawsze dodaję świeżo zmielone siemię lniane, aby dostarczyć zdrowego tłuszczu dla witamin. Polewamy nim kaszę jaglaną lub płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, ryż brązowy.
Składniki na rewelacyjny owocowy mus do bezglutenowego śniadania dla 5 osób:
- owoce sezonowe, wykorzystałam jagody, jeżyny i aronię po 2 garście (zimą można skorzystać z mrożonych)
- 4 jabłka
- 0,5 szklanki mleka (u nas roślinne)
- 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu (czasem syrop daktylowy), miodu na dawać dzieciom poniżej 18 miesiąca
Wszystko daj do blendera i zmiksuj. Polej kaszę lub płatki albo ryż i gotowe.
Jej wspaniałe właściwości wynikają z dużej zwartości witamin (między innymi C, E, A) przez co jest postrachem, wymiataczem wolnych rodników z naszego organizmu. Oczywiście wolne rodniki w małych ilościach są nawet dla organizmu korzystne, pomagają zwalczać wirusy i inne patogeny. Jednak ich nadmiar powoduje stany zapalne i szybsze starzenie się komórek. W obecnych czasach (stres, zanieczyszczenia, żywność niskiej jakości) zdecydowana większość ludzie cierpi na nadmiar wolnych rodników i aronia pozwala z nimi skutecznie się uporać. A jeśli lubisz jagody goji, to jest to nasz rodzimy, polski odpowiednik.
Przede wszystkim dlatego, że JEST! W sezonie jej dojrzewania (środek lata) należy zajadać się nią przy każdej możliwej okazji. Okres dojrzewania poszczególnych owoców i warzyw nie jest przypadkowy. Te, które właśnie dojrzewają w danym rejonie, zawierają minerały i witaminy, które organizm człowieka właśnie w tym okresie potrzebuje. Potrzebuje ich do przetrwania upałów i przygotowania się do zmiany pogody, przygotowania się do nadchodzącej jesieni.
Czarne jeżyny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy podwyższających odporność organizmu, więcej o podnoszeniu naturalnej odporności przeczytasz w tym artykule. Dodatkowo czarna jeżyna zawiera antocyjany (naturalny barwnik pochodzenia roślinnego), kwas elagowy (związek z grupy polifenoli) i kwasy fenolowe – wszystkie mają działanie przeciwnowotworowe.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Robię tak samo 🙂
świetny sposób na zastąpienie jogurtu, dziękuję
Super! wykorzystam do porannego śniadania 🙂
Mam pytanie odnośnie aloesu? wiadomo że jest on dla organizmu bardzo zdrowy ale w jakiej formie go wykorzystywać? np. dostępne kapsułki podnoszące odporność (u dzieci), wody aloesowe czy nawet miąższ pozyskany z tej rośliny są tak dobre jak zapewnia producent?
Cieszę się, że smakowało 🙂
Aloes ma naprawdę wiele zastosowań. Jest dobry i na układ pokarmowy i odpornościowy. Oczyszcza organizm. Najważniejsze aby był naturalny. Według mnie można go stosować na wszystkie podane przez Ciebie sposoby. Tylko nie wszystkie na raz. Raz jeden sposób, kolejnym razem inny. Oczywiście jeśli jest taka potrzeba. Albo na przykład zrobić miesięczną kurację i za kilka miesięcy zrobić kolejną.
Witam, jest różnica pomiędzy brązowym a złotym siemieniem? za Wasza “namową” podaję go tez rocznym dzieciom i nie wiem które kupować :)…ostatnio kupiłam złote ale jeszcze nie podawałam.
pozdrawiam
Obydwa są bardzo dobre, możesz kupować na zmianę. 🙂
Dziękuję Tatiana:-) własnie na Waszym blogu dowiedzialam się, aby samodzielnie zmielic siemie przed spozyciem. Doradz mi proszę w czym mielisz siemie?
W zwykłym młynku do mielenia kawy 🙂 Może też być blender.
Przeczytałam przed chwilą Pani artykuł o łączeniu produktów. Wynika z niego, że nie powinno się łączyć owoców z węglowodanami. Proszę o wyjaśnienie czy powyższy przepis: połączenie kaszy jaglanej i owoców nie spowoduje problemów trawiennych?
Artykuł ten bazuje na publikacji “Odżywianie dla zdrowia” Paula Pitchoforda, gdzie autor rzeczywiście nie zaleca takiego połączenia. Z drugiej strony w publikacjach Dr Williama Howarda Haya (do których dotarłem później) można przeczytać że połączenia skrobi z ze słodkimi owocami są dopuszczalne.
Dlatego zalecenia te należy traktować jako wytyczne, wskazówkę gdzie szukać problemu, z czym eksperymentować jeżeli po posiłku czujemy się źle. Różne osoby mają inną tolerancję na połączania pokarmowe i to co jednemu służy innej osobie może sprawiać problemy jelitowe.
Podsumowując jeść i obserwować organizm, a jak coś jest nie tak to wtedy szukać problemu a nie odwrotnie 🙂