Zupa krem z kalafiora z soczewicą i kaszą

Soczewicę odkryliśmy kilka lat temu, gdy stopniowo zmniejszaliśmy spożycie mięsa szukając jednocześnie zdrowych, roślinnych źródeł białka. Rodzajów soczewic na świecie są dziesiątki. Różnią się kolorem, wielkością i kształtem. W naszej kuchni bardzo chętnie używamy czarnej. Ugotowana al dente przyjemnie chrupie w zębach i na długo pozostawia orzechowy posmak.

Składniki na zupę krem z kalafiora z soczewicą i kaszą dla 2. osób:

  • 2,5 – 3 szklanki wody
  • mały kalafior (około 0,5 kg)
  • 6 łyżek czarnej soczewicy (albo brązowa lub zielona)
  • 4 łyżki kaszy jaglanej/gryczanej niepalonej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 papryki czerwonej świeżej
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 0,5 główki cykorii
  • kilka plasterków marchewki
Kalafiora i opłukaną kaszę gotuj 15 minut. W tym samym czasie ugotuj soczewicę – 15 minut w 2 razy większej ilości wody niż soczewicy. Podczas gotowania zupy kapustę pekińską i marchewkę pokrój na cienkie plasterki (dowolna ilość). Cykorii nie krój.
Ugotowaną zupę (kalafior i kasza) zmiksuj na gładko razem z przyprawami i oliwą. Do zmiksowanej zupy daj pokrojone warzywa i zagotuj. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
W naszej kuchni od kilku lat używamy tego blendera i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. W dużym, odpornym na wysokie temperatury kielichu mieści ogromna porcja warzyw a mocny silnik błyskawicznie je rozdrabnia.
Gotowy krem przelej do miski, dodaj pokrojoną paprykę, kilka liści cykorii i ugotowaną soczewicę. Gotowe! 🙂

Nasz eBook - jak zakochać się w posiłkach roślinnych!

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania. 2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany. 3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni. 4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki. 5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz. 6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.