Dzisiaj polecam wykonanie bardzo prostej i jednocześnie nietuzinkowej surówki. Składa się tylko z czterech składników, jednak dzięki wykorzystaniu aromatu z soku z granatu i zapachowi świeżo prażonych pestek dyni smakuje naprawdę wybornie!
Składniki:
- 1 sałata – do wyboru lodowa, masłowa lub rzymska
- kilka rzodkiewek
- 1 mała paczka pestek z dyni
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – Extra Vergine
- skondensowany sok z granatu, do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością, np.: taki:
- Sałatę i rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić.
- Pestki dyni uprażyć pod przykryciem na suchej patelni. Najlepiej użyć do tego dużej patelni, aby pestki leżały pojedynczo (jedna warstwa) – wtedy uprażą się równomiernie. Sam proces przypomina trochę robienie popcornu: należy podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż zaczną pękać.
- Na koniec pokrojoną sałatę skropić skondensowanym sokiem z granatu, polać oliwą i posypać świeżo uprażonymi pestkami z dyni.
UWAGA 1: Uprażone pestki z dyni dodać tuż przed podaniem, aby nie zdążyły nasiąknąć oliwą i sokiem – będą chrupiące.
UWAGA 2: Skondensowany sok z granatu ma bardzo wyrazisty smak. Na początku lepiej jest go dać mało, ew. potem dodać, jeżeli będzie taka potrzeba.
Pestki dyni w 30-40% składają się ze zdrowych kwasów tłuszczowych, tzw. kwasów wielokrotnie nienasyconych. Są one niezbędnym składnikiem zdrowej diety, wykorzystywanym w organizmie człowieka do budowy hormonów, witaminy D oraz ścian komórkowych. Dodatkowo spełniają w ludzkim ciele funkcje transportowe – przenoszenie enzymów oraz hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, przez co zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Pozostała część pestek to łatwo strawne białka, witaminy i wiele cennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementów.
Zostaw komentarz