Często można spotkać sałatki na bazie ryżu, makaronu i innych co bardziej egzotycznych wypełniaczy. A czemu nie wrócić do korzeni i nie zainteresować się znaną i od lat jadaną w Polsce kaszą jęczmienną? Pęczak jest pełnoziarnisty, czyli zawiera błonnik i cenne składniki odżywcze, a do tego zrobiony w wersji al’dente w ciekawy sposób uatrakcyjnia konsystencję – chrupie trochę jak kawior 🙂
Przepis na sałatkę z pęczakiem przesłała mi jedna z przemiłych czytelniczek naszego bloga – Beata. Napisała, że zobaczyła na naszym blogu przepis na podpłomyki gryczane, podane z sosem z awokado. I właśnie awokado przywołało u niej wspomnienie pysznej i zdrowej sałatki z pęczakiem, którą jadła podczas niedawnych świąt u swoich rodziców.
Ostatniej niedzieli korzystając z wolnego przedpołudnia przyrządziłem sałatkę według przepisu Beaty, wstawiłem do lodówki i podałem rodzinie na podwieczorek. Mi zasmakowała od razu, ale swoje prawdziwe oblicze pokazała po kilku godzinach spędzonych w lodówce – po zharmonizowaniu się jej smaków 🙂
Składniki na sałatkę z pęczakiem i awokado:
- 0,75 szklanki pęczaku ugotowanego w 1,5 szklanki wody z 0,5 łyżeczki dobrej soli
- sok z połowy pomarańczy
- 1 mała czerwona cebula
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ogórek świeży
- kilka suszonych pomidorów
- kilka oliwek (czarne lub zielone)
- szczypta papryki chilli lub zwykłej
- natka pietruszki
- 2 łyżki ulubionego, zdrowego oleju roślinnego
- dobra sól i pieprz do smaku
Pęczak po ugotowaniu wystudzić. Można go też ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce w szklanym zamkniętym naczyniu.
Wszystkie składniki pokroić wg uznania, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki się połączyły – pycha!
Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
A może Ty masz pomysł na jakieś ciekawe, smaczne i zdrowe danie? Napisz mi w komentarzu albo na maila, chętnie spróbuję i może również opublikuję je na blogu 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Dzisiaj zrobiłam tą sałatkę.Jest przepyszna.
Bardzo się cieszę. I witaj na naszym blogu, Gocha! 🙂
Doskonały pomysł na sałatkę z pęczakiem 🙂 Zrobiłam i smakiem się bardzo cieszyłam. Sałatka ta była dodatkiem do pieczonego pstrąga. Wszystko ugotowane wczoraj wieczorem i zjedzone dziś w pracy. Dziękuję za podsunięcie pomysłu, bez niego pęczak byłby nudny 🙂
Czy ten sok z pomarańczy dodać do gotowania czy jako dressing?
Dodać do dressingu 🙂