Sałatka z soczewicą, fasolką i burakiem

Bulwy buraka ćwikłowego dzięki zawartości mikroelementów i przeciwutleniaczy zwiększają odporność, spowalniają starzenie, a nawet chronią przed chorobami nowotworowymi. Nie każdy wie, że można je spożywać na surowo. Tylko jak je podać, aby zjeść ze smakiem?

Pamiętam, gdy pierwszy raz spróbowałam sałatki z dodatkiem cieniutko pokrojonego surowego buraka ćwikłowego. Obawiałem się, że będzie smakował ziemiście. Ale wręcz przeciwnie – był słodki i wyjątkowo aromatyczny.

Mówi się, że posiłek spożywa się wszystkimi zmysłami. Na początku oczy, im bardziej kolorowa i estetycznie podana potrawa, tym większa ochota na jej spożycie. Głęboka, niemalże brunatna czerwień bulwy buraka ożywia i dodaje kontrastu do zieleni fasolki szparagowej.

Potem konsystencja, biorąc pierwszy kęs czujemy jak miękkość fasolki jest przełamana jędrnością i kruchością buraka.

Na końcu smak – słodycz buraka świetnie komponuje się z kwaskowatością jogurtu.

Całość tworzy wręcz idealną kompozycję! 🙂

Składniki na sałatkę z soczewicą, fasolką i burakiem dla 2. osób:

  • 0,5 szklanki suchej soczewicy pomarańczowej
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 burak
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • po 2 szczypty czarnuszki i kurkumy

Soczewicę wypłucz i ugotuj (około 10 minut). Fasolkę ugotuj na parze. Buraka obierz i pokrój w małą kostkę.

Zmieloną czarnuszkę oraz kurkumę dodaj do jogurtu i wymieszaj.

Warzywa ułóż na talerzu i polej jogurtem.

Dlaczego warto jeść buraki?
 

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. 

Streszczenie
Nazwa przepisu
Sałatka z soczewicą, fasolką i burakiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania