Śliwkowa nutella to smarowidło dla amatorów suszonych śliwek. Na pieczywko pełnoziarniste i do wyjadania prosto ze słoika. Jeżeli szukasz jakiegoś przysmaku, który jest zdrowy i łatwy do przyrządzenia to ten przepis powinien Ci się spodobać.
Wystarczy kilka składników, blender i dosłownie kilka minutek, aby cieszyć się smakiem tej śliwkowej wersji nutelli.
Składniki na śliwkową nutellę:
- pół szklanki niesiarkowanych suszonych śliwek
- pół szklanki niesiarkowanych suszonych daktyli
- 2 banany
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka tłuszczu kokosowego lub kawałek awokado
- 1 łyżka miodu (można pominąć)
Śliwkowa nutella – sposób przygotowania
Jest banalnie prosty. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować i przełożyć do słoika. Doskonale smakuje z pieczywem ryżowym pełnoziarnistym.


Ze względu na użycie świeżego banana można taki krem przechowywać 2 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂






Jak zachowuje się banan po godzinie? Nie smakuje ziemniakiem? Tzn czy nie czuć w nim skrobi? Może lepszy byłby gotowany?
Nie smakuje ziemniakiem, głównie śliwkami 🙂
Dzięki.
lepiej namoczyć śliwki i daktyle?
Jeśli są twarde, to lepiej namoczyć.