Obłędna zupa krem z trzech składników

Moja pierwsza zupa krem, którą ugotowałam jako nastolatka była z porów. Zupa była bardzo smaczna, ale brakowało mi gryzienia. Przecież jak można jeść zupę, którą się pije???

Gdyby mi ktoś wówczas powiedział, że będę fanką zup krem, to bym nie uwierzyła. A tymczasem…

Tymczasem zaglądam do kuchni i wymyślam: może z batata, może z pomidorów… A może taką tylko z trzech składników: dynia, marchewka, pomidor? Czy to może być smaczne? Właśnie w ogródku urosło nam kilka pięknych dyniek… Tylko jakie proporcje, aby wyszło wyśmienicie?

Składniki na 1,5 litra obłędnej zupy krem z trzech składników:

  • około 50 dag dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowej, ale zwykła też może być)
  • około 30 dag marchewek
  • około 40 dag pomidorów (mogą być ze skórką)

Przyprawy:

Grzanki:

  • wybrana soczewica ugotowana osobno (wg przepisu na opakowaniu)

Do garnka wlej 600 ml wody i zagotuj. Wrzuć wszystkie warzywa z przyprawami i gotuj 20 minut. Następnie zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj tłuszcz i podawaj z ugotowaną soczewicą.

,

Obłędna zupa krem z trzech składników
Obłędna zupa krem z trzech składników

Porcja dla 4-5 osób.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Obłędna zupa krem z trzech składników
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania