Słoneczne leczo z cukinią

Lato to doskonały czas na różnego rodzaju lecza warzywne. Warzywa są w dobrej cenie, hodowane były na słońcu. Trzeba korzystać – zimą tak pysznie nie będzie.

Składniki na słoneczne leczo z cukinią dla 4 osób:

  • 0,5 litra wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 papryka (jaki kolor wolisz)
  • 1 mała cukinia
  • 4 pomidory obrane ze skóry
  • 1 ząbek czosnku

Przyprawy (jeśli którejś nie masz, to ją pomiń):

  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • po 1 szczypcie kurkumy i macierzanki
  • 2 szczypty kozieradki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka zdrowej soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek ekstra vergine

Marchewkę, seler, pietruszkę i pomidora pokrój w kostkę; cebulę i cukinię w półplasterki; paprykę w paski.

Do gorącej wody daj wszystkie przyprawy oraz warzywa oprócz papryki, cukinii i czosnku. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj paprykę i cukinię i gotuj 3 minuty od zagotowania. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej i wyłącz gaz. Po kolejnych 5 minutach potrawa jest gotowa.

Słoneczne leczo z cukinią
Słoneczne leczo z cukinią

Słoneczne leczo z cukinią
Słoneczne leczo z cukinią

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Słoneczne leczo z cukinią
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania