Lato to doskonały czas na różnego rodzaju lecza warzywne. Warzywa są w dobrej cenie, hodowane były na słońcu. Trzeba korzystać – zimą tak pysznie nie będzie.
Składniki na słoneczne leczo z cukinią dla 4 osób:
- 0,5 litra wody
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 papryka (jaki kolor wolisz)
- 1 mała cukinia
- 4 pomidory obrane ze skóry
- 1 ząbek czosnku
Przyprawy (jeśli którejś nie masz, to ją pomiń):
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- po 1 szczypcie kurkumy i macierzanki
- 2 szczypty kozieradki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka zdrowej soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 10 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek ekstra vergine
Marchewkę, seler, pietruszkę i pomidora pokrój w kostkę; cebulę i cukinię w półplasterki; paprykę w paski.
Do gorącej wody daj wszystkie przyprawy oraz warzywa oprócz papryki, cukinii i czosnku. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj paprykę i cukinię i gotuj 3 minuty od zagotowania. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej i wyłącz gaz. Po kolejnych 5 minutach potrawa jest gotowa.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz