Sos do sałatek to nasze ulubione rozwiązanie. Do warzyw zawsze dodajemy jakiś tłuszcz, a tym bardziej do sałatek. Wspaniałość takiego sosu jest taka, że zawsze czeka w lodówce gotowy do użycia i nie trzeba go za każdym razem przygotowywać. A że sałatę jemy codziennie, to jest to dla nas bardzo wygodna opcja. I wiem, że dla moich kursantek też 🙂
Składniki na sos do sałatek:
• 0,5 szklanki oleju lnianego zimnotłoczonego
• 0,25 szklanki oliwy z oliwek ekstra virgin
• 1 łyżka musztardy francuskiej (może być inna ulubiona)
• 0,5 łyżeczki dobrej soli nierafinowanej
• 0,5 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
• 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Składniki daj do słoika, zakręć, porządnie wstrząśnij i przechowuj w lodówce do 4. dni. Używaj do sałatek.
Zostaw komentarz