Surówka z selera

Szybka do przyrządzenia, bardzo smaczna i pełna witamin surówka selerowa z aromatycznymi rodzynkami i chrupiącymi orzechami. Doskonale uzupełnia danie obiadowe, jak również nadaje się na szybką przekąskę.

Czy wiesz, że korzeń selera posiada wiele dobroczynnych właściwości dla Twojego zdrowia? Należy do grupy najmniej kalorycznych warzyw, zawiera około 30 kcal na 100 gram – doskonały składnik diety dla osób dbających o swoją linię.

Składniki na surówkę z selera:seler

  • jeden duży seler
  • garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie)
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Rodzynki można wcześniej namoczyć w wodzie, odsączyć, a następnie dodać do selera – dzięki temu nie pobiorą wody z selera i surówka będzie bardziej soczysta.

Wyłuskane orzechy pokruszyć w dłoniach, dodać  majonez i jogurt naturalny.

Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 20 minut do schłodzenia. Surówka z selera gotowa!

Dlaczego warto jeść seler?
Choć na to nie wygląda, ma prawie dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Dodatkowo jest bogatym źródłem składników odżywczych: witaminy B kompleks, witaminy PP i kwasu foliowego. Korzeń selera zawiera również fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Spożywanie selera jest szczególnie zalecane osobom przebywającym na diecie odchudzającej – ma niską kaloryczność, poprawia metalizmu i wspomaga trawienia tłuszczy.

A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na surówkę z selera? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.