Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodyczy, zdrowych słodyczy. Uwielbiamy trufle, te najwykwintniejsze zawierają oprócz oleju truflowego niestety również cukier. Na święta i inne uroczystości robimy ich zdrową i “przyjazną portfelowi” wersję. Wystarczy 20 minut, aby wyczarować wyborne w smaku domowe trufle migdałowo kokosowe, które będą doskonałą ozdobą świątecznego stołu.
Przygotowywanie domowych, zdrowych słodyczy to doskonały sposób na rodzinną integrację, która tak dobrze wpisuje się szczególnie w przedświąteczny klimat.
Zapach kakao, tłuszczu koksowego i migdałów leniwie wypełniają kuchnię, a my z masy truflowej kleimy kuleczko-podobne kształty i obtaczamy je w bakaliach 🙂 .
Składniki na świąteczne trufle migdałowo-kokosowe:
- 15 miękkich daktyli
- 100 gr wiórków kokosowych
- 100 gr orzechów (mogą być migdały)
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 4 łyżki kakao (lub karobu)
- 4 łyżki przegotowanej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- do ozdoby: kakao, wiórki kokosowe i płatki migdałowe
Tłuszcz kokosowy lekko podgrzej, aby stał się płynny. Wlej go do blendera (może być kielichowy) i dodaj pozostałe składniki: daktyle, wiórki kokosowe, orzechy i migdały, kakao, cynamon i wodę. Blenduj całość około minuty. Składniki podczas blendowania tworzą zwartą masę. Kilkokrotnie przerywałem blednowanie, drewnianą łyżką ściągałem masę ze ścianek kielicha i nagarniałem ją na ostrze blendera.
Nie przejmuj się, jeżeli nie wszystkie orzechy i migdały zostaną dokładnie rozdrobnione, nie będzie to przeszkadzało w formowaniu trufli, a trafiające się w nich kawałki będą ciekawym urozmaiceniem.
Po zblendowaniu włóż uzyskaną masę do lodówki na około 15 minut – musi lekko stężeć, aby dało się z niej robić trufle. Po tym czasie rękoma formuj kulki o średnicy około 3 cm i obtaczaj je w: kakao, wiórkach kokosowych lub rozdrobnionych wiórkach migdałowych.
Jeżeli nie masz blendera, możesz zacząć od rozgniecenia daktyli widelcem, potem dodaj pozostałe składniki (orzechy trochę pokrusz) i wymieszaj je, uzyskując gładką masę.
U nas takie łakocie znikają błyskawicznie 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Robiłam i potwierdzam, że są pyszne 🙂
Ciągle muszę je dorabiać 😉
Dzień dobry, czy migdały mogą być w skórkach czy bez? I ile sztuk wychodzi mniej więcej z takiej porcji?
Z góry dziękuję za odpowiedź i w ogóle za Waszą pracę i serdecznie pozdrawiam 🙂