Tak, z dyni można wyczarować nie tylko wytrawny pasztet, ale również słodką tartę. Jechaliśmy akurat do przyjaciół nad zalew i postanowiłam szybko ukręcić jakiś smakołyk – zdrowy oczywiście – tarta czekoladowa z dyni. Trochę czasu zajmuje schłodzenie, ale przygotowuje się ją szybko. Hm, no chyba, że nie ma się pomocników i samemu musi wyłuskać orzechy, to zabiera 10 minut dłużej 😉
Składniki na tartę czekoladową z dyni:
Spód:
- 1,5 szklanki ulubionych orzechów i nasion (siemię lniane, podprażone słonecznik i pestki dyni)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka daktyli
Nadzienie:
- 40 dag obranej dyni
- szklanka daktyli
- 3 łyżeczki kakao
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)
- 2 szczypty kardamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki chia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania spodu do tarty.
Wszystkie orzechy i nasiona zmiksować z tłuszczem w blenderze. Najlepiej zacząć od orzechów, tłuszczu i daktyli.
Ułożyć w formie do tarty. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Spodu nie pieczemy.
Sposób przygotowania nadzienia do tarty.
Dynię upiec w piekarniku 30 min w temperaturze 160 st. Można ją również ugotować na parze, ale będzie miała w takim przypadku więcej wody. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut. Jeśli daktyle są miękkie – moczyć nie trzeba.
Upieczoną dynię zmiksować razem z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na nadzienie.
Wstawić do lodówki, aby tarta odparowała i się schłodziła. Przed podaniem posypać na przykład: płatkami migdałowymi, borówkami, malinami, winogronami, truskawkami, wiśniami.
Smacznego!
Na podróż włożyłam ją do torby termicznej z zamrożonymi wkładami.
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Zrobiłam. Przesmaczna 🙂 Doskonały przepis! Kocham Wasze przepisy 🙂
Hej Arina, a użyłaś zwykłej dyni, czy jakiejś innej (hokkaido, piżmowa)?
Hej Michal, ja zawsze uzywam dyni zwyklej 🙂
Wszystko wspaniale, naprawde te przepisy deserowe to jakas rewelacja. Jedno pytanie Michal. Jak sie maja zasady diety rodzielnej do tych pomyslow? Laczenie roznych bialek, czy laczenie wegli z bialkami czy w koncu kwasnych owocow z bialkiem czy weglem? Wiem ze ostatnio poszliście w ta strone wiec jestem ciekawy. Czy przy okazjach deseru z tego rezygnujecie czy po prostu nie ma to znaczenia w tym momencie…pozdrawiam i dzieki za wspaniala robote!
Jeżeli Ci to służy to w tym momencie nie ma to znaczenia – ostatecznie taką tartę przecież nie jadasz codziennie 🙂
Cześć,
sezon dyniowy powoli się kończy, u mnie we wsi już dyni nie idzie dostać. Myślicie, że można zamienić dynię z przepisu na marchewkę? Kiedyś już przeprowadziłam na jakimś innym przepisie podobną operację z powodzeniem…
Pozdrawiam,
Alicja
Wiesz Alicja, ja nie wiem, czy to będzie aż takie pyszne jak z dynią, ale z pewnością marchewka mogłaby być 🙂