Zalety szpinaku zna prawie każdy. Więcej o nim możesz poczytać tu. Tofu zaś, nie tak szeroko znane, okazuje się być bardzo zdrowym i uniwersalnym serem. Uniwersalnym, ponieważ można z niego robić wiele potraw i tak łatwo się nie znudzi. Można je podsmażać, gotować, piec…
Dodawać do dań wytrawnych na ciepło, na zimno, do zup, sałatek, ciast, budyniów, naleśników. W smaku jest jakby bez smaku 😉 i to jest właśnie jego zaletą – łatwo przyjmuje inne aromaty dzięki czemu, jak już wspomniałam, trudno aby się znudził. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny (około 80 kcal w 100 g). Dodając doń to, co sobie wymyślisz spowoduje, że potrawa będzie bogata w składniki odżywcze i zawsze może smakować inaczej.
Tym razem pokusiłam się o zrobienie tarty ze szpinakiem i tofu na kruchym, pełnoziarnistym spodzie. To dla nas bardzo fajna potrawa na piąteczek 🙂
Składniki na tartę ze szpinakiem i tofu:
Ciasto:
- 40 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 15 dag masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
Farsz:
- 30 dag tofu
- sok z połowy cytryny
- sól himalajska i pieprz
- pół szklanki wody
- 30 dag szpinaku baby
- łyżeczka masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
Zagnieć kruche ciasto. Posiekaj nożem mąkę z masłem. Dodaj jajko i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto. Jeśli się nie klei, dodaj odrobinę wody i zagnieć. Bardziej obrazowy sposób wykonania ciasta kruchego znajdziesz tu.
Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto kruche słabo się wałkuje, więc nie zrażaj się, wyklej formę jak potrafisz, będzie wyglądać świetnie. Moja forma do tarty ma średnicę 27 cm i jest szklana – nie trzeba jej niczym wykładać ani wysmarowywać. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piecz 10 minut.
Tofu zblenduj z wodą, cytryną, solą i pieprzem. Szpinak podduś na maśle klarowanym i dodaj czosnek oraz sos sojowy do smaku.
Na podpieczoną tartę wyłóż tofu, zaś na wierzch szpinak. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 st przez 20 minut. Gotowe!
Smacznego!
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Tofu jest dobre, ale trudne do przyrządzenia.Ma specyficzną konsystencję, więc wielu ludzi to odrzuca. Ja zazwyczaj je marynuję, a potem smażę na patelni. Mieszam z fasolką, cukinią i brokułem.
Też ciekawy pomysł. Jeśli do blendowania tofu dodasz wody jest całkiem łatwo.
Dziękuję Papaja za odwiedzenie naszego bloga 🙂
Pozdrawiam
Ciekawy pomysł. Robiłam kiedyś tarte ze szpinakiem, ale nigdy z tofu. Ale do odważnych świat należy, więc spróbuje.
Podajcie proszę typ mąki jakiej użyliście do tarty, bo coś tak sobie myślę, że orkiszowa 2000 się nie sprawdzi
Mąka orkiszowa pełnoziarnista Melvit. U nas się sprawdziła, ale to zależy czego oczekujesz 🙂