Pomysłów na zdrowe sałatki nigdy na wiele – sałaty i zielone warzywa mają najwyższą gęstość odżywczą tzn. dostarczają najwięcej mikroskładników na każdą spożytą kalorię. U nas najbardziej kreatywne, smaczne i wyjątkowe sałatki powstają, gdy robimy lodówkowe porządki 🙂
Łączymy wtedy przyjemne z pożytecznym. W lodówce powstaje miejsce na świeżo zakupione zdrowe smakołyki a na stole ląduje najpyszniejsza sałatka! Tak jak ta z awokado, suszonymi pomidorami i brązową soczewicą 🙂
Składniki na zieloną sałatkę z awokado i soczewicą dla 1. osoby:
- garść szpinaku
- 0,5 główki sałaty rzymskiej
- garść roszponki
- 3 suszone pomidory z oleju
- 0,5 awokado
- 1 łyżka oleju lnianego
- 2 łyżki ugotowanej soczewicy (opcjonalnie)
Na talerzu ułóż liście szpinaku, pokrojoną sałatę rzymską, roszponkę, pomidory suszone i pokrojone awokado. Polej olejem i posyp soczewicą. Świetnie do tej sałatki komponuje się mieszanka ziół o nazwie Zioła greckie lub lubczyk.
W tej sałatce świetnie smakuje soczewica czarna, brązowa lub zielona.


Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz