Zielona sałatka z awokado i soczewicą

Pomysłów na zdrowe sałatki nigdy na wiele – sałaty i zielone warzywa mają najwyższą gęstość odżywczą tzn. dostarczają najwięcej mikroskładników na każdą spożytą kalorię. U nas najbardziej kreatywne, smaczne i wyjątkowe sałatki powstają, gdy robimy lodówkowe porządki 🙂

Łączymy wtedy przyjemne z pożytecznym. W lodówce powstaje miejsce na świeżo zakupione zdrowe smakołyki a na stole ląduje najpyszniejsza sałatka! Tak jak ta z awokado, suszonymi pomidorami i brązową soczewicą 🙂

Składniki na zieloną sałatkę z awokado i soczewicą dla 1. osoby:

  • garść szpinaku
  • 0,5 główki sałaty rzymskiej
  • garść roszponki
  • 3 suszone pomidory z oleju
  • 0,5 awokado
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy (opcjonalnie)

Na talerzu ułóż liście szpinaku, pokrojoną sałatę rzymską, roszponkę, pomidory suszone i pokrojone awokado. Polej olejem i posyp soczewicą. Świetnie do tej sałatki komponuje się mieszanka ziół o nazwie Zioła greckie lub lubczyk.

W tej sałatce świetnie smakuje soczewica czarna, brązowa lub zielona.

Dlaczego warto dodać soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.