Zupy to w naszym domu codzienność. Jest w nich zawarte bogactwo warzyw, a co za tym idzie mnóstwo składników odżywczych. Szczególnie teraz, gdy mamy jesień za oknami, warto mieć coś ciepłego do zjedzenia po powrocie do domu. Michał zabiera taką zupę z fasolką szparagową do pracy i zjada ze smakiem 🙂
Składniki na zupę z fasolką szparagową i kaszą :
- 4 litry wody
- 20 dag piersi kurczaka
- 4 cebule (około 0,5 kg)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka soli kamiennej
- pół szklanki kaszy jęczmiennej grubej
- 1 kg fasolki szparagowej
- 80 dag ziemniaków
Wodę zagotować i wrzucić do niej pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone w kostkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Gotować 10 minut od zagotowania i dodać opłukaną pod bieżącą wodą kaszę, kurkumę i sól. Po 10 minutach gotowania dodać fasolkę oczyszczoną i pokrojoną na około 3 cm kawałki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotować 10 minut od zagotowania, wyłączyć gaz i za kolejne 15 minut zupa jest gotowa do podania.
Taka ilość zupy wystarcza nam na 2 dni dla 4 osób. Po prostu jest pyszna i zawsze jemy z dokładką 🙂
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Zostaw komentarz